reVitalize

Ustensile pentru gătit (Partea 2)

Continuăm, așadar, lista cu ustensile pentru gătit. În cea de-a doua parte, vom analiza steamer-ul vs. procesul de fierbere, storcătorul de fructe cu centrifugă vs. storcătorul manual și apa îmbuteliată vs. apa filtrată.


 Steamerul vs. procesul de fierbere 

Probabil că ai auzit despre cum fierberea alimentelor poate duce la pierderea parțială sau totală a nutrienților.  Fierberea este mult mai sănătoasă decât prăjirea, însă orice metodă de gătit care este practicată greșit poate cauza pierderea a aprox. 50% din vitamine și 15% din minerale regăsite în mod natural în fructe și legume.

Alimentele preparate la steamer sunt, teoretic, mai puțin gătite decât prin fierbere, ceea ce înseamnă un număr redus de elemente esențiale care se pot pierde. Fierberea și prepararea la aburi sunt benefice în cazul unor alimente, precum broccoli, spanac sau roșii, pentru că pot crește numărul antioxidanților deja prezenți în mod natural în legumă. Un studiu realizat în 2002 de „Journal of Agricultural and Food Chemistry” (http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf0115589?prevSearch=rui+hai+liu&searchHistoryKey=& ) a demonstrat faptul că gătirea roșiilor a determinat creșterea nivelului de licopen (un antioxidant despre care se bănuiește că are o acțiune mai puternică decât vitamina C) din acestea.

Unul dintre dezavantajele preparării alimentelor este reducerea semnificativă a vitaminii C. Acest lucru se datorează faptului că vitamina C este foarte instabilă (la nivel molecular), și, expusă la căldură, procesul oxidativ o dezintegrează aproape în totalitate.

Preparând alimentele la abur, alimentele pot avea și o textură mai plăcută și proaspătă.

 Storcător de fructe cu centrifugă vs. storcător manual

Dacă ești adeptul sucurilor naturale și a smoothie-urilor, probabil că deții deja un blender sau un storcător de fructe. Pe lângă fructe și legume, putem face sucuri și din frunze (spre ex. frunzele de kale, de spanac). Există două categorii mari de storcătoare de fructe, dar numai una dintre acestea este potrivită pentru a extrage și sucul din frunze.

Storcătoarele cu ax melcat (sau manuale)

Din punct de vedere fizic, storcătoarele manuale se disting prin extensia structurii axului melcat, asemănătoare cu cel folosit la mașinile de tocat carne. Sucul este colectat într-un recipient, pulpa în altul. Datorită procedeului mecanic, viteza de stoarcere este redusă, așadar acest lucru reprezintă un avantaj: fructele, legumele și frunzele sunt strivite lent, progresiv, astfel că toate enzimele și vitaminele sunt păstrate în produsul final, rezultantul fiind un suc gros, mai degrabă un nectar, care conține și fibrele din pulpă. Acesta se păstrează mai mult timp în frigider, în comparație cu sucul obținut de la un storcător cu centrifugă. Acest tip de storcător este mai scump, însă reprezintă o investiție pe termen lung, iar calitatea produsului final este net superioară.

 Storcătoarele cu centrifugă

Sunt cele mai obișnuite și au prețuri accesibile. Aproape fiecare producător de electocasnice are în gamă să un astfel de storcător. Legumele și fructele sunt împinse către o lamelă ce funcționează prin forță centrifuga, pulpă este împinsă către o sită, unde sucul filtrat este rezultantul final. Acest tip de storcător funcționează cel mai bine cu legumele și fructele solide, mai puțin cu alimentele frunzoase. Dezavantajul major al storcătoarelor cu centrifugă este pierderea substanțială a nutrienților și a fibrelor, pentru că mare parte din suc rămâne în pulpă.

  Apa îmbuteliată vs. apa filtrată

Calitatea apei potabile este analizată prin prismă a peste 40 de parametrii, dintre care cei mai importanți sunt ph-ul, nitrații, nitriții, amoniacul, metalele, cantiatea de săruri dizolvate în apă ( cantitatea de Calciu și Magneziu).

Apa minerală este cea mai sănătoasă, pentru că este microbiologic pură, indiferent că este plată sau carbogazoasă. De asemenea, apa ușor alcalinizată este cea mai potrivită pentru consum, pentru că  menține echilibrui optim al ph-ului.

Așadar, apa îmbuteliată sau apa filtrată?

-apa îmbuteliată poate costă mai mult, pentru că, pe lângă apă, plătești ambalajul și costurile publicitare

-ambalajul poate dăuna mediului înconjurător, chiar dacă este plastic reciclat (plasticul nu este și nu va fi niciodată material biodegradabil). Poți face un calcul simplu: nr. sticle apa consumate saptamanal= x lunar = x anual. Rezultatul te-ar putea speria.

-apa îmbuteliată poate sta luni de zile pe rafturile magazinelor sau depozitelor

În schimb, apa filtrată are următoarele avantaje:

– deși apa de la robinet este inițial potabilă, se poate contamina pe traseu, din cauza mentenanței defectuoase a țevilor și a rețelelor de distribuție. Filtrând apa, îi poți reda gustul nativ.

– filtrele elimină sedimenele, paraziții și metalele depuse pe țevi. De asemenea, se reduc rugina, pesticidele și clorul

– filtrând apa de la robinet, te poți bucura de o sursă permanentă de apă pentru gătit și băut și astfel poți economisi bani și poți elimina de pe lista cumpărăturilor tale sticlele sau bidoanele de apă.

ShareShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *