reVitalize

Ustensile pentru gătit ( Partea 1)

Dacă ești adeptul unui stil de viață santos deja, ai înțeles, probabil, cât de important este să îți prepari singur alimentele. Pe lângă faptul că poate deveni o activitate deconectantă și amuzantă, gătind acasă controlezi ceea ce mănânci și poți evita mare parte din chimicalele folosite astăzi în industria alimentară.

 Vom parcurge împreună câteva dintre cele mai controversate ustensile casnice: enigma tigăilor (teflon, ceramică, cupru), steamer-ul vs. procesul de fierbere, mini blender vs. blender, storcător de fructe cu centrifugă vs. storcător manual, apă îmbuteliată vs. apă filtrată.


  1. Enigma tigăilor

 Vase toxice

În ultimii ani, un subiect foarte vehiculat a fost cel al tigăilor cu înveliș din teflon. Au apărut studii care au trasat legături între teflon și diverse tipuri de cancer.  Dar ce este teflonul?

 Teflon este brandul care comercializează produsul numit acid perfluorooctanoic sau PFOA. Pe lângă acesta, în teflon regăsim și… plumb. PFOA are cel mai mic coeficient de fricțiune pe un material solid și este hidrofobic, ceea ce înseamnă că alimentele nu se vor lipi de tigaie. PFOA a fost descoperit în 1938 dar nu a fost folosit decât în 1954, când un inginer francez a aplicat un strat de teflon pe o tigaie, la cerințele soției sale. În 1961 „Tigaia fericita”, așa cum a fost denumită, a început să fie vândută către publicul larg.

Ceea ce face teflonul periculos este faptul că, la temperaturi de peste 260 grade C,  încep să fie eliberate gaze periculoase pentru om, care iau contact direct cu mâncarea, iar la temperaturi de peste 350 grade C începe să se descompună. Cu cât tigaia este mai veche și zgâriată, cu atât mai multe toxine sunt degajate.

Vasele din aluminiu se încadrează, de asemenea, în lista vaselor periculoase. Aluminiul se află în lista celor mai nocive 200 de substanțe toxice. Prin degajare termică, aluminiul poate ajunge în compoziția alimentelor și poate avea repercursiuni serioase asupra sistemului nervos.

 Vasele din cupru sau aramă pot fi toxice, prin transferul acestor metale în alimente în timpul procesului de gătire.  La fel ca și în cazul teflonului, și vasele din cupru sau aramă pot degaja, la temperaturi ridicate, o parte din metalele aflate  componență direct în alimente. Este foarte important ca vasele în care gătești să nu fie zgâriate, pentru că, în acest fel, crește riscul contaminării alimentelor cu metale nocive.

 Vase sigure 

 Vasele din fontă – un bun conductor termic, rezistent și sănătos. Singurul dezavantaj este greutatea lor, ceea ce poate presupune o mânuire greoaie, însă efortul depus merită, pentru că fonta se află printre cele mai sănătoase materiale disponibile pentru ustensilele de gătit.

 Inoxul –  Este un aliaj din fier, crom și nichel, un compus stabil din punct de vedere termic și, dacă este corect stabilizat (adică inoxidabil și cu inscripția „Inox 10/18” sau „Inox chirurgical”), nu există riscul difuzării metalelor în mâncare. Cu toate acestea, dacă ești alergic la nichel, trebuie să te ferești de acest compus.

 Vase din lut – Printre cele mai vechi ustensile pentru gătit, însă și printre cele mai sigure. Nu degajă nicio substanță toxică, mențin căldura la un nivel optim pentru gătit și rezistă la temperaturi mari. Există vase din lut care sunt potrivite pentru prepararea alimentelor la foc deschis. Atunci când cumperi vase din lut, trebuie să te asiguri că, în cazul în care au picturi sau desene, acestea nu sunt realizate din plumb.

 Vase din email – Este un compus antibacterian, nu emite substanțe toxice, însă odată deteriorat, trebuie încetată utilizarea acestuia.

Vase din ceramică  – Ceramica este, defapt, argilă prelucrată la cuptor. Este foarte utilă pentru preparate la cuptor, fiind un excelent izolant termic. Este un material sănătos și aspectuos.

Ustensile din lemn – Singurul element negativ pe care îl regăsim la ustensilele din lemn este favorizarea dezvoltării bacteriilor în micro-fisurile existente în lemn, prin acumularea resturilor de mâncare. Lemnul poate putrezi în timp, așadar este indicat să fie uscat la temperatura camerei și poziționat într-o zonă luminoasă. Pentru curățare, este recomandat amestecul de sare grunjoasă și oțet alb.

 Sticla – Există sticlă special concepută pentru gătitul la flacără deschisă, fiind indicat să alegi sticlă transparentă, simplă, fără picturi. Material vechi, sticla se numără printre cele mai sănătoase materiale pentru stocarea alimentelor. Sticla de yena este deosebit de utilă pentru preparatele la cuptor pentru că nu interacționează cu alimentele în niciun fel.

ShareShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *