reShape

Frumusete toxica

Astăzi ne-am gândit să lansăm o mică provocare:

 1. Câte produse cosmetice folosești zilnic?
 2. Alcătuiește o listă cu toate ingredientele de pe ambalaj pe care nu le poți pronunța.

Dacă accepți provocarea, vei fi uimit în legătură cu ceea ce se întâmplă defapt în trusa ta de cosmetice. Bineînțeles, asta dacă nu ești deja adeptul produselor certificate organic și a măștilor home-made. Chiar și așa, ai putea fi indus în eroare de multe etichete care susțin că produsele sunt naturale. De ce?

Termenii  „organic” sau „natural” nu sunt reglementați în industria cosmetică. Un produs este considerat organic dacă există, în compoziția să, cel puțin 70% ingrediente certificate organic. Dar tot rămân 30% chimicale și derivate din petrol pe care organismul nostru le absoarbe zilnic.

Foarte mulți producători din industria cosmetică susțin faptul că produsele lor au cantități reglementate de ingrediente chimice, astfel încât organismul nostru nu poate fi afectat în urmă utilizării acestora. Dar dacă analizezi atent această situație, vei observa că folosești câte puțin din fiecare, ceea ce înseamnă că acea cantitate infimă se multiplică într-un ritm amețitor.

Zilnic, o femeie  folosește aprox. 12 produse de înfrumusețare, în timp ce bărbații folosesc, în medie, numai 6 produse. Reglementările în domeniul produselor de înfrumusețare sunt minime. În ultimii ani însă, această problemă a fost dezbătută îndeaproape și, astfel, mici îmbunătățiri au început să apară, printre care amintim aplicațiile pentru telefoane și bazele de date de pe Internet unde poți verifica ingredientele toxice din  produsele tale.

Din multitudinea de chimicale care pot fi regăsite în produsele cosmetice obișnuite, am făcut un top 10 al compușilor toxici cel mai des folosiți.

 1. Parabenii

Îi poți întâlni că „Paraben”, „Butylparaben”, „Ethylparaben”, „Methylparaben”, „Propylparaben”. Parabenii sunt conservanți sintetici, care inhibă dezvoltarea bacteriilor. Însă conțin și ingrediente foarte asemantoare estrogenului, care au fost găsite în țesuturile supuse biopsiilor pentru depistarea diverselor tipuri de cancer. Cel mai des, parabenii au fost asociați cu dezvoltarea cancerului de sân și a dezechilibrelor endocrine. Deși multe branduri au renunțat la parabeni, au găsit înlocuitori ai acestora, la fel de nocivi. Parabenii sunt folosiți în șampoane, săpunuri, creme, deodorante și nu numai.

 1. Parfumul

Toate produsele care sunt parfumate, chiar și cele care susțin că sunt fără parfum, conțin acești ftalați care acționează că un solvent pentru prelungirea aromei. Acest ingredient este folosit de asemenea în adezivi, pesticide și materiale pentru construcții. Atunci când vezi pe etichetă „Parfum”, este bine să știi că în spatele acestui termen se ascunde acest ftalat. Este dăunător mediului înconjurător și este considerat că fiind bio-cumulant, ceea ce înseamnă că se depozitează în organism și că nu mai poate fi eliminat. Afecțiuni poteniale: alergii, astm, probleme ale tractului respirator, dureri de cap.

 1. Ulei mineral (Mineral Oil)

Derivat din petrol care creează o peliculă grasă la suprafața pielii, ce împiedică organismul să elibereze toxine în mod normal, acestea acumulandu-se intern, în organe. Este folosit în produse pentru bebeluși, loțiuni hidratante, balsam pentru păr.

 1. SLS SLES

Sodium lauryl (sau laureth) sulfate.

Fost degresant industrial, acest compus chimic este folosit pentru a forma spuma din șampon, săpun și alte produse pentru igiena. Usucă pielea și penetrează stratul superior al epidermei, ceea ce o face vulnerabilă în contactul cu alte toxine.

 1. Formaldehidele (Formaldehyde)

Conservanți asemănători parabenilor, inhibă dezvoltarea bacteriilor. Formaldehide au fost clasificat drept cancerigene. Formaldehidele sunt folosite și la produsele de îmbălsămare. Cel mai des sunt regăsite în ojă și tratamenele pentru unghii, mascara, tratamene împotriva acneei sau vopsea pentru păr.

Poți identifica acest ingredient sub următoarele denumiri: „Diazolidinyl urea”, „Imidazolidinyl urea”, „Dimethyl-dimethyl hydantoin”, „Quaternium-15, Bronopol.”

 1. Triclosan

Este folosit în produsele anti-microbiene. Studiile au demonstrat faptul că acest compus chimic contribuie la dezvoltarea rezistenței organismului uman la antibiotice. Poate avea efecte nefaste asupra sistemului endocrin și poate contribui la apariția cancerului. Este folosit, cel mai des, în pastă de dinți, dezinfectante pentru mâini, săpunuri anti-microbiene și deodorante.

 1. Talcul

Folosit cu precădere în pudrele pentru bebeluși, cosmetice, farduri pentru ochi, farduri pentru obraz. Se consideră că, în marea majoritate a cazurilor, talcul este contaminat cu azbest, care este un produs chimic interzis. Poate fi periculos pentru dezvoltarea fătului și poate contribui la dezvoltarea cancerului ovarian.

 1. Mercur

Este un compus chimic recunoscut pentru efectele sale nocive asupra sistemului nervos. Este folosit cu predominanță în formulele pentru mascara.

 1. Produsele pentru protecție solară

„Benzophenone”, „PABA”, „Avobenzone”, „Homosalate” și „Ethoxycinnmate”.

Termenii enumerați mai sus se află în compoziția multor loțiuni cu factor solar. Acționează prin absortia razelor ultraviolete, însă sunt ușor absorbiți în organism și pot cauza cancer și tulburări în sistemul endocrin.

ShareShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *