reShape

Statul pe scaun, inamicul din viața noastră

E de ajuns să cauți pe Google „sitting” și în câteva milisecunde apar milioane de rezultate: „Sitting is the new smoking” sau „Sitting is killing you”. O perioadă am luat și eu informația venită din diverse surse ca pe una destul de plată și fără valoare. O.K., știu, trebuie să faci mișcare, să bei apă și așa mai departe. Dar cât de grav poate fi dacă nu le faci? La urma urmei, toată lumea stă pe scaun, în mașină, mulți beau alcool, alții fumează, mănâncă gluten, zahăr, lactate (carnea nu mai este dușmanul numărul unu) și par să aibă o viață normală.


Greșit.

Studiile spun că statul pe scaun este factor agravant pentru o serie de boli, este responsabil pentru vitalitatea scăzută și, da, pentru o durată de viață mai scurtă.

A existat un moment în care toate informațiile acumulate s-au transformat într-un instrument pentru adevărata schimbare. A fost într-o zi în care am ajuns acasă de la birou și m-am uitat pe bordul care îmi indica faptul că petrecusem două ore și 20 minute în mașină. Cele două ore nu erau nici pe departe o excepție, confirmându-se, ca medie, în următoarele zile. Aproximativ două ore în mașină, alte șase-șapte pe scaun la birou, încă una-două așezată cuminte pe la cafenele sau restaurante. În total, vreo 10 ore pe zi de stat. Este de-a dreptul șocant momentul în care conștientizezi adevărul despre statul pe scaun și despre faptul că este împotriva modului în care corpul uman a fost creat să funcționeze, adică în picioare și mergând. De ce ne mai întrebăm, oare, mirați, de ce ajungem la doctor cu probleme cronice de sănătate, de ce suntem mereu obosiți, lipsiți de entuziasm și vlagă, în timp ce ne desfășurăm viețile pe pilot automat, așteptând weekendul sau următoarea vacanță?

Recent am fost la Atena. Două zile m-am plimbat pe străzi cam șapte ore în fiecare zi și cred că am parcurs 20 kilometri. Deși practic yoga și Pilates de două-trei ori pe săptămână, plimbările celor două zile la Atena s-au lăsat cu febră musculară. Atunci mi-am dat seama că asta este starea naturală a lucrurilor. Aceea a mișcării moderate, dar continue, de preferat în aer liber. Iar barometrul suntem chiar noi, în funcție de felul în care ne simțim seara, atunci când ziua se încheie: vlăguiți și iritați după o zi de stat pe scaun în fața calculatorului sau obosiți, relaxați și revigorați după o zi de mișcare?

Cum combatem statul pe scaun? Nu prin mers la sală, la ore de yoga sau alte sporturi de câteva ori pe săptămână. Numeroase studii comparative pe grupuri de oameni care merg, respectiv nu merg la sală, dar petrec același număr de ore stând pe scaun au arătat că repercusiunile statului pe scaun sunt identice în cazul ambelor grupuri. Prin urmare, rezolvarea stă în acele plimbări lungi, plăcute și energizante, în principiu oriunde, dar în mod constant și des.

Pentru că studiul privind statul pe scaun m-a înfricoșat, m-am mobilizat, căci îmi propun să trăiesc mult, bine și frumos. Iată câteva alternative interesante pentru statul pe scaun la birou:

  • Lucrează în picioare: Îți poți cumpăra un birou înalt, ajustabil, special conceput pentru a combate efectele negative ale statului pe scaun. Dacă nu obosești, poți alege varianta de la IKEA sau, dacă ai deja antrenament în acest sens, poți încerca biroul cu bandă de alergare incorporată;
  • Organizează-ți întâlnirile în picioare sau la plimbare: În loc să participi pasiv la acele interminabile ședințe de la birou, programează-ți astfel de întâlniri cu colegii și clienții într-un mod activ. Întâlnirile vor fi mai scurte, alerte și eficiente;
  • Adoptă mantra „Let’s move” de câte ori ai ocazia: Du-te și vorbește personal cu un coleg în loc să-i scrii un e-mail. Lasă puțin deoparte ideea de eficiență și ieși la o plimbare. Ia-ți apă în pahare cât mai mici pentru a te obliga singur să faci mai multe drumuri până la bucătărie. Înlocuiește scaunul, cel puțin temporar, cu o minge medicinală. Ia pauze de 10 minute chiar dacă munca pare că nu se mai termină.

Keep moving!

ShareShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *