reSet

Somnul și sportul

Activitatea fizică este unul dintre factorii care-ți pot da peste cap întregul program sau care ți-l pot regla dacă înveți câteva idei de bază. E lucru știut că sportul, indiferent de ce tip alegi să practici, are nenumărate efecte benefice asupra organismului, iar unul dintre cele mai importante e detensionarea și relaxarea care vine după un antrenament eficient. Corpul tău îți mulțumește, se destinde și e gata să o ia de la capăt.


Când facem sport?

Momentul ideal pentru a practica sportul preferat, afară de situațiile în care depinzi de programul unei săli sau de un echipament special pe care îl găsești disponibil doar între anumite ore (gândește-te la cei care joacă fotbal sau practică tenis, scrimă, etc.; sigur nu o pot face în miezul nopții), nu există. Mulți dintre noi preferă să exerseze seara, după muncă, prilej cu care iau cu asalt sălile de fitness și aerobic; alții mai aventurieri și matinali aleargă dis-de-dimineață sau ajung la sală înainte de a începe programul la muncă sau de a-și duce copiii la școală; unii, adepți ai sportului practicat acasă, în intimitate, se închid într-o cameră cu câteva ore înainte de culcare și-și fac exercițiile în confortul propriei locuințe.

Însă numeroase studii în domeniu au arătat că, dacă nu există regulă în ce privește ora din zi la care trebuie să te antrenezi, există câteva amendamente în ce privește momentele în care nu ar trebui să practici anumite activități fizice. Spre exemplu, nu se recomandă un antrenament de tip cardio înainte de culcare, ci cu minim trei ore înainte de a te băga în așternuturi. De ce? Pentru că, deși corpul ar fi epuizat, epuizarea aceea nu ar însemna relaxare. Cardio are ca scop învigorarea organismului și-l ajută să capete energie. Prin urmare, acest tip de antrenament e indicat dimineața sau în momentele din zi în care simți că ai nevoie de ceva care să te împingă de la spate.

În comparație, yoga te ajută să-ți detensionezi corpul și să te relaxezi, fiind recomandată dimineața celor care nu sunt adepții unui antrenament agresiv înainte de a lua micul dejun, dar mai ales seara, când vrei să adormi ușor și profund.

Yoga înainte de culcare

Pentru practicanți, dar și pentru cei care nu au încercat niciodată acest tip de antrenament, există numeroase poziții cu un nivel de dificultate scăzut, pe care le pot încerca înainte de a te retrage în așternuturi. Sunt, în principal, poziții care se concentrează pe detensionarea musculaturii gâtului, spatelui și a mușchilor fesieri, adică acele grupe de mușchi de care uiți în timpul zilei și care, în consecință, înțepenesc cel mai repede. Iată o schemă de antrenament yoga simplu care să te relaxeze înainte de somn:

  1. Redu intensitatea luminii și ia loc pe o saltea, în genunchi, cu mâinile în față, în poziția pisicii (pentru neinițiați, stai în genunchi, cu brațele în față, ca și cum te-ai pregăti să mergi de-a bușilea și arcuiește-ți puternic coloana, în așa fel încât să simți tensiune în mușchii spatelui, în fesieri și în brațe). Menține poziția 30 de secunde, apoi schimbă sensul arcuirii spatelui, din convex în concav (poziția vacii), împinge-l puternic în sus, încordându-ți abdomenul și trăgându-ți capul între brațe. Menține poziția 30 de secunde. Repetă totul de trei ori.
  1. Treci ușor în poziția copilului. Așază-te cu grijă pe glezne, cu picioarele sub fund, apleacă-ți trunchiul în față cu brațele întinse și simte cum ți se întind spatele și coloana. Menține poziția 30 de secunde apoi, din poziția inițială, trage-ți trunchiul în față în poziția cobră. Stai pe burtă, cu picioarele întinse și spatele arcuit convex, ținându-te în mâini. Menține poziția 30 de secunde, apoi repetă totul de trei ori.
  1. Stai pe spate și trage-ți fiecare picior la piept, încolâcindu-ți genunchiul cu ambele mâini. Menține poziția un minut. Apoi pune mâna opusă piciorului în spatele gleznei și trage-l ușor spre tine (mușchii fesieri se vor destinde). Menține poziția 30 de secunde, apoi repetă pozițiile pe celălalt picior.
  1. Întinde-ți brațele și picioarele, îndreptându-ți vârfurile degetelor spre exterior. Trage adânc aer în diafragmă și expiră prelung. Ridică-te ușor, mergi la fereastră și fă câteva exerciții de respirație. Somn ușor!
ShareShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *