reSet

Somnul de frumusețe

Somnul de după-amiază, numit de femei și somnul de frumusețe, e deosebit de util când vrei să apeși butonul magic de reset și să-ți lași organismul să se odihnească. Poate varia de la o moțăială de 5-10 minute, până la un somn în toată regula, de o oră.


În zilele noastre, se știe deja că omul trebuie să doarmă minim șapte ore din 24, ideal spre opt. Dacă timpul nu v-o permite, nu trebuie musai să le legați (deși e situația ideală). De exemplu, unii oameni, din cauza unui program special la serviciu, dorm câte șase ore pe noapte, dar recuperează diferența până la opt ore printr-un somn în timpul zilei. Deși nu este cea mai bună variantă, organismului trebuie să îi asigurăm dacă nu odihna între orele optime (noaptea, când corpul trage firesc la somn, fiind întuneric), măcar durata per ansamblu. Mai mult, în alte culturi, somnul de după-amiază nu e o necesitate a organismului, ci un mijloc firesc de relaxare, ca de exemplu în țările calde, latine, care au și creat denumirea de siesta.

Calitate versus cantitate

Ce este un somn de după-amiază eficient? Acela care te remontează pe de-a-ntregul și care te face să o iei proaspăt de la capăt de parcă cineva ți-ar fi schimbat bateriile. Cât durează? Atât cât trebuie ca să te relaxeze. Ai grijă totuși să nu lungești prea mult odihna în timpul zilei pentru că s-ar putea să nu-ți mai fie somn în pragul orei normale de culcare.

Orele care ne trag la somn depind de o balanță fină între înclinația naturală spre somn, adică orele la care de obicei oamenilor li se face somn, nevoia de a dormi de la momentul respectiv care este în strânsă legătură cu ora la care ne-am culcat cu o seară în urmă și trezit în dimineața curentă, și ritmul circadian al fiecăruia. Înclinația naturală spre somn se acutizează treptat pe măsură ce ne trezim, adică ți-e somn cel mai puțin evident în momentul în care tocmai te-ai trezit. Pe măsură ce ziua ți se aglomerează și se lasă seara, organismul începe să ceară odihnă. Ritmul circadian determină ora la care adormi efectiv, în ciuda nevoii de odihnă. Cu alte cuvinte, poți fi obosit și tolănit pe cea mai relaxantă canapea, dar adormi la aceeași oră la care adormi de obicei. Sau, dimpotrivă, te poți trezi mai devreme decât de obicei pentru a rezolva treburi importante în zori, dar de fapt, până la ora la care organismul tău e pregătit să se trezească, te vei simți amorțit. De ce? Pentru că, susțin cercetătorii, ritmul circadian, precum îi spune numele, dictează ritmul organismului tău și este mai puternic decât nevoile tale de moment.

Beneficiile unui pui de somn la amiază

Potrivit studiilor, pe lângă beneficiile generale ale somnului, siesta a fost asociată și cu o scădere cu 37% a mortalității din motive coronariene (legate probleme circulatorii ce implică arterele coronare), cel mai probabil grație reducerii stresului cardiovascular din timpul zilei. Cu alte cuvinte, de fiecare dată când simți că nu mai poți îndura presiunea de la birou sau acasă, dacă poți, retrage-te cuminte într-un colț și trage un pui de somn. Inima îți va mulțumi, iar problemele îți vor părea mai ușor de cuprins și de rezolvat odată ce ai prins puteri. Studiile însă nu au putut arăta dacă rezultatele uimitoare se datorează exclusiv somnului de frumusețe sau dacă, în general, cei care simt nevoia să doarmă după amiaza au diminețile mai agitate, posibil pentru că practică mult sport, un alt ingredient cheie al unei vieți lungi și fericite.

Alte cercetări arată că somnul de după-amiază, chiar și cel foarte scurt, are efecte benefice asupra creierului. Gândește-te la anii de liceu când adormeai cu burta pe carte. Deși sancționat, efectele pozitive ale acestui obicei erau demne de luat în seamă: te simțeai nu doar mai odihnit, dar te puteai concentra mai bine ulterior și reține mai ușor informații. Recent, studii realizate la University of California, Berkeley, au arătat că o singură oră de somn „repară” creierul, îi eliberează memoria pe termen scurt și îi face loc pentru noi informații. Practic, cine doarme cât și când trebuie e cel mai eficient student.

ShareShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *