reSet

Probleme cu somnul?

Fie că dormi prea mult, prea puțin sau ineficient, orice dereglare care îți afectează somnul aduce cu sine nenumărate efecte negative. Dacă identifici orice problemă legată de cât de repede adormi, cât de ușor te trezești sau programul general de somn – afară de perioadele în care chiar vrei în mod conștient să dormi mult sau puțin – fugi la medic. Nu înainte de a trece în revistă principalele dereglări ale somnului, ca să știi la ce să te aștepți.


Hipersomnia

Precum îi spune și numele, cei ce suferă de o astfel de neplăcere tind să doarmă mai mult decât organismul are nevoie pentru a funcționa în parametri optimi, fie dormind în timpul zilei sau prelungindu-și somnul normal până la ore târzii ale dimineții. Se diagnostichează simplu, în urma unui interviu cu pacientul care trebuie să acuze astfel de simptome timp de minim trei luni. Un alt simptom demn de luat în seamă este calitatea modului în care se odihnesc. Cu alte cuvinte, un hipersomniac va dormi mult și prost și se va trezi mai obosit decât s-a culcat pentru că somnul lui nu atinge fazele importante sau ciclurile nu au durata potrivită. De asemenea, repausul corpului este atât de lung încât organismul uită să-și reia ritmul firesc și să atingă starea de maximă productivitate pe timpul zilei. Un hipersomniac poate dormi și 12 ore fără să simtă efectele benefice ale somnului.

Tratament:

Dacă hipersomnia este provocată de o afecțiune a organismului sau de o deficiență imunitară ce silește corpul tău să creadă că trebuie să se odihnească mai mult decât de obicei, atunci tratamentul pentru hipersomnie este de fapt tratamentul acelei afecțiuni de care sufereai în prealabil. În alte situații, medicul ți-ar putea prescrie antidepresive, amfetamine sau modafinilul, o substanță care întreține starea de veghe.

Insomnia

Boala persoanelor stresate și a secolului fast-everything. Se manifestă prin incapacitatea de a adormi când însuși Moș Ene sforăie de mult sau printr-un somn mai scurt decât cel ideal pentru organism, de 7-8 ore pe noapte. Se diagnostichează similar cu hipersomnia, medicul adresându-ți două întrebări esențiale: „Ți-e greu să adormi?” și „Simți că dormi cât trebuie?”. Este deopotrivă o condiție medicală și un simptom al unei alte afecțiuni care poate avea legătură fie cu somnul în sine, fie cu alte motive medicale și psihiatrice. Insomniacii se simt amorțiți în timpul zilei, lipsiți de vlagă și nu dau randament în niciun fel de activitate ar întreprinde, fizică sau intelectuală. Poate apărea la orice vârste, dar este comună printre bătrâni. Poate fi de scurtă durată (până la trei săptămâni) sau de lungă durată (când depășește trei săptămâni). Netratată, poate cauza depresie, irascbilitate, probleme de memorie. De asemenea, studiile arată că insomniacii sunt mai predispuși la infarct și la accidente auto.

Tratament

Pentru a scăpa de insomnie, e necesar să mergi la medic, dar și să fii mai atent cu rutina ta legată de felul în care te odihnești. De exemplu, dacă știi că îți este greu să adormi, nu trage de tine când ți se face somn. Practică sporturi mai grele în timpul zilei, care să te obosească, meditează seara sau fă yoga de relaxare înainte de culcare. Nu consuma alimente grele seara și nu cu mai puțin de trei ore înainte de ora la care ideal ai vrea să dormi. Hidratează-te în timpul zilei, dar nu exagera cu apa înainte de culcare pentru că orice trezire din somn te poate ține treaz toată noaptea. Nu te agita înainte de culcare, uitându-te la filme violente sau jucându-te jocuri cu caracter similar. Medicul tău îți poate recomanda de la somnifere ușoare, naturale (uneori ceaiuri), până la antidepresive și calmante.

Somnul ineficient

Nu e o afecțiune în sine, dar atrage numeroase dereglări fizice și psihologice. Se manifestă prin semnele clasice, în ciuda faptului că petreci în pat cele 7-8 ore necesare: adormi greu, te trezești greu sau obosit și tinde să ți se facă somn în timpul zilei. Asta înseamnă că somnul tău nu atinge etapele necesare și nu petrece în fiecare ciclu atât cât trebuie. De obicei, persoanele care nu au parte de un somn eficient se trezesc des în timpul nopții și adorm repede la loc.

Tratament

Afară de situațiile în care trezitul des are legătură cu vreo afecțiune fizică, nu ai altceva de făcut decât a respecta cu strictețe un regim de viață sănătos, cu o alimentație corectă și hrănitoare, cu o hidratare pe măsură, activitate fizică și înlăturarea oricăror elemente perturbatoare în timpul somnului: surse de lumină artificială în cameră, telefoane, tablete, zgomot.

ShareShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *