reSet

Poftele

Am resimţit cu toţii nevoia să ronţăim câteva ceva, la un moment dat, însă nu toţi am şi încercat să identificăm sursa. Anumite obişnuinţe comportamentale sau chiar alimente pot reprezenta sursa poftelor pe care le resimţim. Este esenţial să înveţi să îţi asculţi corpul şi să înveţi să răspunzi nevoilor sale. Îţi va indica singur o anumită lipsă, va transforma în emoţii felul în care interacţionezi cu tot ceea ce te înconjoară şi te va face să radiezi de fericire atunci când îi oferi echilibru. Starea de echilibru este cea pe care organismul tău încearcă să o atingă singur, prin mecanisme proprii de auto-apărare şi auto-reglare, atunci când sunt declanşate aceste pofte.


Capitolul “diete” este pentru foarte multă lume un motiv de frustrare, un motiv în plus care îi obligă să se învinovăţească pentru kilogramele în plus, pentru oboseală, pentru o stare generală deficitară, toate aceastea putând fi rezumate într-o relaţie haotică cu sinele.

Principalul factor negativ al dietelor este înfometarea, care se materializează de cele mai multe ori în pofte. “Alimentele interzise” în timpul dietei ajung să fie consumate ocazional, însă într-o perfectă stare de conştienţă, ştiind că acest lucru atrage după sine sentimentul de vinovăţie. Devenim nefericiţi, simţim că am “trădat” şansa de a ne îmbunătăţi aspectul şi astfel intrăm într-un cerc vicios: fie începem diete pe care nu le ducem la bun sfârşit, fie după terminarea acestora revenim la o alimentaţie care ne va satisface mental.

Dietele constituie de cele mai multe ori o problemă, pentru că sunt concepute într-un mod nesănătos, care produce dezechilibru.

Şi totuşi, de ce nu putem controla poftele atunci când apar? Poftele reprezintă reacţia organismului care încearcă să atingă o stare de echilibru şi fericire. Dimineţile în care ne trezim letargici, pentru că nu am avut un somn liniştit, simţim deseori nevoia de a bea o cafea pentru o doză rapidă de energie. După aceea, simţim uneori o stare de goliciune şi slăbiciune, aşa că poftim la alimente grele, care să susbtituie acel gol. Aşa că ajungem să consumăm carne de vită sau de porc, lactate grele sau alimente de tip fast-food. Într-un final ne simţim balonaţi şi parcă mai obosiţi, şi astfel ne învârtim într-un cerc vicios. Mintea, spiritul şi organismul nostru par a fi secetuite de energie fără nicio cale de ieşire.

Ceea ce putem face este să luăm o pauză, atunci când apar poftele, să ne întrebăm ce încearcă defapt organismul să ne trasmită prin această poftă şi abia apoi să decidem ce îi vom oferi. Cel mai simplu indiciu pe care îl putem lua în considerare în această situaţie este gustul.

Poftă de dulce?

Atunci când resimţi nevoia de a consuma ceva dulce, capcana constă în faptul că ingerarea unui aliment care conţine din abundenţă zaharuri procesate va produce o reacţie extrem de rapidă şi totodată trecătoare de mulţumire, va oferi o explozie de energie, după care se va solda cu o scădere la fel de mare al indicelui glicemic din sânge. Rezultatul? 10-15 minute de energie şi 1-2h de apatie.

Încearcă, pe cât posibil, să satisfaci această poftă prin alimente care nu conţin zahăr alb, procesat. Există multe variante mai sănătoase, precum prăjituri sau biscuiţi din cereale integrale fără adaos de zahăr, sirop de agave, miere naturală, legume dulci (datorită amidonului):  porumbul, morcovii, ceapa, rădăcinoasele, cartofii dulci.

Îndulcitorii naturali ca siropul de arţar sau mierea ( atenţie la ambalaj, mierea din comerţ poate fi plină de zaharuri procesate, în timp ce mierea furnizată direct de apicultori sau din crescătorii organice nu reprezintă niciun pericol) conţin enzime vii care ameliorează digestia. Dulceaţa din miere provine din fructoza naturală care este absorbită lent în sânge şi astfel pofta se diminuează, iar efectul nu va fi cel de explozie de energie.

Ciocolata neagră este, de asemenea, o gustare sănătoasă. Optează întotdeauna pentru ciocolată neagră, cu cel puţin 75% cacao.

ShareShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *