reSet

Obiceiuri sănătoase

Probabil că și ție ți s-a întâmplat până acum să îți propui să faci multe lucruri dimineața sau seara, după ce pleci de la birou, însă nu ai apucat să le faci nici acum. Ai încercat să îți faci un plan, dar probabil că nici așa nu a funcționat. Erai sigur că mâine vei apuca să termini cartea aceea începută demult și că poimâine dimineață vei începe să alergi. Ce îți scapă?


Rutina matinală și rutina de seară.

În general, oamenii fug de rutină pentru că înseamnă plictis și plafonare. În acest context, rutina chiar poate căpăta o conotație negativă. Uneori, pentru a face viața mai interesantă, spontaneitatea poate fi ingredientul lipsă. De asemenea, depășirea zonei de confort poate înseamnă oportunități noi, oameni noi, locuri noi.

Însă eu vreau să îți vorbesc despre un alt tip de rutină, una sănătoasă. Defapt, două. Poate că nu ești o persoană matinală, dar dacă ai un job solicitant și timpul pare că nu îți mai ajunge, acceptarea provocării rutinei matinale și rutinei de seară îți poate îmbunătăți viața destul de mult.

DIMINEAȚA

Poate că va trebui să te trezești la oră 5:30 sau 6:00 în loc de 7:00 sau 8:00, însă numai așa vei avea timp, în liniște, pentru a-ți începe ziua într-un mod energic și pentru a-ți planifica marea majoritate a activităților. Trebuie măcar să încerci! Dimineața este momentul perfect din zi în care poți fi doar tu cu gândurile tale, în care poți face sport și poți rezolva o parte din task-urile de acasă. Poți începe ziua prin a-ți așterne pe o foaie absolut toate gândurile care îți vin în minte. Nici măcar nu trebuie să fie un scris cursiv. Pur și simplu scrie tot ce te deranjează, tot ce ai vrea să schimbi, ce te face fericit în acel moment! Această activitate este indicată pentru că te ajută să îți eliberezi mintea de toate gândurile acelea sâcâitoare pe care le acumulezi și care de obicei sfârșesc printr-o răbufnire. După ce ai făcut acest pas, poți începe să practici un sport. Poate că ai deja un abonament la sală, dar nu apuci niciodată să ajungi la clase. Interesează-te dacă poți avea acces la o oră timpurie, dacă nu, îți sugerez să ieși afară și să faci jogging; poți face yoga, stretching sau poți medita. Orice te ajută să îți pui sângele în mișcare și să îți dezmorțești corpul este binevenit! După ce ți-ai curățat mintea de gânduri și ți-ai energizat corpul, este timpul să faci un duș și să te ocupi de activități casnice: poți împacheta prânzul, îți poți pregăti hainele și poți începe să îți citești mailurile și să faci o listă cu cele mai importante și costisitoare taskuri din punct de vedere al timpului pentru acea zi. Rutina de dimineață te va ajuta să parcurgi ziua mult mai ușor, cu mintea mai limpede și astfel vei putea fi mai productiv și mai fericit.

SEARA

Rutina de seară curpinde toate activitățile pe care le poți face după ce termini ziua de lucru și până în momentul în care vei adormi. Poate însemna gătit, citit, meditat, TV, film, tot ce te ajută să te liniștești și îți oferă un răgaz să îți analizezi ziua ce tocmai s-a încheiat.

Este foarte important să nu mănânci cu cel puțin două ore înainte de somn, să încetezi să lucrezi cu cel puțin o oră înainte, pentru a-I acorda un repaus creierului și pentru a a putea asimila toată activitatea de peste zi. Poți găti pentru ziua următoare, iar gătitul chiar poate fi distractiv, interesant, te poate menține preocupat o perioadă și poți învăța mereu ceva nou! Dacă nu te atrage această activitate, poți citi, poți urmări un film sau poți face o vizită prietenilor.

CASA

Un alt aspect important pe care este recomandat să începi să îl practici seara este „detoxifierea” casei. Mă refer aici la toate acele haine, cutii, lucruri care sunt în dezordine și care te sâcâie. Spăla vasele. Este foarte important să îți cureți casa seara, pentru ca dimineața să fii întâmpinat de ordine și liniște și să îți poți desfășura activitățile matinale într-un mod cât mai plăcut cu putință. De ce spun asta? Toate lucrurile din casă care nu sunt la locul lor te pot distrage, îți pot scădea productivitatea și îți pot crea o stare de nervozitate, uneori. Acasă înseamnă liniște, relaxare, echilibru, energie pozitivă.

Prin rutinizarea dimineților și serilor îți poți regăsi, într-o mare măsură, echilibrul. Planificarea acestor activități le poate transforma în obiceiuri sănătoase. Te poate menține focusat pe lucrurile cu adevărat importante, pot fi acel factor mobilizant care te ajută să îți atingi obiectivele pe termen lung și îți oferă posibilitatea să îți comprimi cele mai importante lucruri pe care le ai de făcut într-o zi. Poți petrece timp prețios cu partenerul sau copii tăi și te poți bucura altfel de viață. Ce mai aștepți? Mâine dimineață este momentul potrivit să începi!

ShareShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *