reConnect

Mindfulness-ul și relația de cuplu

În zilele noastre tot mai mulți experți în știința relaționării sunt de părere că prezența conștientă (o formă specifică de focusare a atenției în momentul prezent) este principala abilitate care trebuie însușită de către partenerii unui cuplu. În sens general, specialiștii au ales să denumească această stare a atenției mindfluness – termen pentru care nu există un corespondent potrivit în limba română, motiv pentru care comunitatea științifică a ales să împrumute varianta englezească a cuvântului.


Mindfulness
Înseamnă a fi prezent și conștient, însă o prezență descriptivă, lipsită de judecată sau de conținuturi de genul corect – greșit. Abilitatea de a fi mindful față de partener implică a fi conștient de persoana acestuia, a-l observa fizic alături de tot ceea ce face, simte și gândește. A fi mindful față de partener implică non-judecata acestuia, ceea ce ne ajută să-l percepem mult mai obiectiv și să ne înfrânăm reacțiile agresive, de critică și umilire, să fim mai conștienți de situație, de emoțiile trăite și de obiectivele de lungă durată.

Într-o perspectivă mindfulness prima țintă a partenerului este de a fi conștient de judecățile pe care le emite, și mai apoi de a-și recanaliza atenția spre observarea și descrierea atât a persoanei celuilalt cât și a sinelui. Consecința este că activarea emoțională nu va crește până la nivelul dereglării (pierderii auto-controlului). Aplicarea acestor noțiuni în cuplu implică două întrebări importante:

CE facem?

Observăm
– doar observăm, suntem conștienți de experiențele personale și ale celuilalt;

Descriem
– atașarea unor cuvinte la experiențele observate;

Participăm
– eliberarea de propria conștiință sau de discursul interior (inclusiv de îngrijorări) și angajamentul pentru a trăi experiența sau implicarea în activitate.

CUM facem?

1. Prin non-judecată – adică prin detașare de conținuturile cognitive de genul trebuie sau corect și greșit;

2. Acționând conștient –  focusarea pe o singură acțiune într-un moment, adică centrarea pe momentul prezent, care poate implica fie o acțiune a propriei persoane, fie a celuilalt;

3. Acționând concret –  amintindu-ne că celălalt este o persoană dragă nouă.

ShareShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *