reSet

Mindfulness. Ghidul începătorului.

Conceptul de mindfulness este prezent în mai toate revistele glossy și terapiile noi. Sună pompos, abstract, ca un ceva pe ale cărui efecte le poți vedea doar după ani de antrenament. Nimic mai departe de adevăr. Deci trage adânc aer în piept și fii cât poți de atent. Gata. Deja ți-ai însușit principalele tehnici din mindulness.


Ce este?

Mindfulness, pe înțelesul tuturor, înseamnă o stare de conștiență, de atenție sporită față de tot ce ne înconjoară. Este o tehnică ușor de inclus în viața ta de zi cu zi, ce te va face să te oprești și să observi lumea din jur, adică toate lucrurile pe care le iei zilnic de-a gata sau pe care le ignori. La ce te ajută? Beneficiile stării de atenție sunt multiple și variază de la îmbunătățirea capacității de concentrare și răspuns la stres, la un mai bun control al emoțiilor (gata cu plânsul și cu enervatul fără motiv), rărește stările de anxietate și îmbunătățește digestia pentru că te face mai calm (ai auzit încă de mic că nu e bine să mănânci supărat sau nervos) și te face mai empatic și mai plăcut celor din jur (cui nu îi place să aibă prieteni care chiar ascultă, care nu butonează telefonul pretinzând că-ți înțeleg problemele?).

Exerciții de bază

Observă

Un lucru simplu de zis, greu de făcut, incredibil de puternic și de benefic. Are ca scop deconectarea în situații stresante și conectarea cu mediul înconjurător. În fiecare zi, alege un obiect sau o vietate. Petrece câteva minute, analizându-i forma, culoarea, compoziția, textura. Încearcă să intuiești ce ascunde în secțiune, cum arată în interior, prin ce procese a ajuns la forma actuală, cum a ajuns în preajma ta, cine l-a adus sau ce drum a parcurs singur. Lasă-te uimit și admiră cele mai mici lucruri din jurul tău. Sunt la fel de importante ca tine.

Ține un jurnal

Seara, înainte de culcare, scrie într-un caiet toate lucrurile care ți-au adus plăcere în ziua respectivă și toate lucrurile care te-au supărat sau agitat. Analizează-le pe fiecare în parte. Notează felul în care te-au făcut să te simți lucruile pozitive și posibile soluții pentru evenimentele negative. Astfel, vei deveni mai conștient vizavi de tot ce ți se întâmplă într-o zi, vei cunoaște mai multe despre reacțiile și preferințele tale și vei avea în sertar un set de rezolvări pentru viitoare probleme.

Atinge

Este un exercițiu menit să-ți dezvolte simțul tactil. Pune mâna pe cât mai mult obiecte din jur, atinge-le și simte-le. De la banala clanță a ușii de la baie pe care o apeși dimineața în grabă, la ceașca de cafea, volanul mașinii pe care o conduci, fiecare cămașă pe care alegi să o porți, plasticul fiecărei taste și metalul fiecărui tacâm de la masa de prânz. Lasă-te absorbit de textura fiecăruia în parte. Nu, nu trebuie să pari vreun nebun, totul se petrece în mintea ta și e doar vorba de a le conștientiza prezența, nu de a medita minute în șir asupra fiecărui lucru care-ți iese în cale.

Două guri

Zilnic, alege cinci alimente care îți plac. Gustă-le pe rând, în cinci momente ale zilei. Mestecă încet, respiră, continuă să mesteci și simte cum gustul alimentului se modifică. Înghite încet, apoi mai gustă odată din același aliment. Respiră treptat, concentrează-te pe gust și încearcă să identifici felul în care a doua porție ți-a răspuns așteptărilor. Poți începe cu gusturi simple, recognoscibile, precum o boabă mică de strugure. Imaginează-ți ce gust ar putea avea, savureaz-o încet, preț de câteva secunde (ideal un minut), apoi trage linie. Te-a surprins?

Ascultă

Muzica preferată, foșnetul frunzelor, un tril al unui păsări rătăcite. Pe mama care te sună să-ți povestească același lucru pe care ți l-a mai repetat de trei ori săptămâna asta, pe copiii care stâlcesc fiecare cuvânt și par uneori să te obosească, pe soțul sau soția care-ți spun același banc pe care ți l-au mai spus și ieri. Învață să-ți placă să asculți. Ascultă activ, observându-le gesturile și expresiile faciale. Nu butona telefonul, nu te gândi la filmul de aseară. Adu-ți aminte că adevărata comunicare nu stă în ceea ce-ți spun cei din jur, ci în felul în care o spun și în modul în care tu le primești mesajul. Doar ascultând atent, complet, vei înțelege ce spune fiecare dincolo de cuvinte.

ShareShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *