reVitalize

Lapte fără grăsimi – o armă albă

Încă din copilărie, suntem învățați că laptele trebuie să fie un aliment nelipsit din regimul nostru alimentar, fiind principala noastră sursă de calciu. Astăzi însă, această premisă este doar parțial adevărată – un adevăr pe care oamenii de știință de la Harvard l-au disputat. Rezultatul este cel puțin alarmant.


Atunci când mergem la supermarket,  bifăm pe lista de cumpărături laptele. Dacă avem un copil care nu tolerează gustul laptelui, atunci vom alege lapte cu cacao. Dacă vrem să slăbim sau ținem o nouă dietă, vom alege orbește laptele fără grăsimi, împăcați fiind că am făcut cea mai corectă alegere pentru silueta noastră. Pentru a fi siguri de alegerea făcută, este indicat să ne informăm înainte de a cumpăra un anumit aliment și întotdeauna să citim cu atenție eticheta.

Studiile arată faptul că laptele din magazine poate fi periculos pentru sănătatea noastră, pentru că, de cele mai multe ori, este diluat cu apă. Este foarte posibil ca laptele îmbuteliat să conțină antibiotice, analgezice și multe alte substanțe care îî prelungesc viața la raft, însă nu și pe a noastră.

Unii dintre noi preferă, atunci când copii refuză laptele normal, să îl substituie cu o variantă îndulcită, și anume lapte cu cacao, sperând, cu această ocazie, că cei mici vor beneficia de nutrienții din lapte. Din păcate, facem mai mult rău decât bine. Laptele cu cacao este plin de îndulcitori și zaharuri, ceea ce va crea un dezechilibru în organism, pentru că indicele glicemic va fluctua în funcție de cantitatea de zahăr pe care o bem. Copii se obișnuiesc cu aceste băuturi îndulcite, ulterior respingând total un pahar de lapte natural, din cauza gustului și mirosului specific, cu care nu sunt obișnuiți.

Laptele fără grăsimi poate reprezenta, de asemenea, un potențial risc pentru sănătatea noastră.  Atunci când laptele este golit de grăsimi, își pierde din gust. Pentru a compensa acest lucru, sunt adăugate zaharuri, suplimente de calciu sau alte substanțe care nu se regăsesc în laptele natural. Astfel, evitați grăsimi naturale dar ingerați zaharuri artificiale, care amenință mai mult decât silueta: inima, vasele de sânge, ficatul.

Pediatrul David Ludwig de la Harvard recomandă persoanelor care au o dietă săracă din punct de vedere nutrițional consumul a 3 pahare de lapte natural zilnic, însă cei care au o dietă echilibrată pot elimina complet laptele. De ce? Pentru că există alimente care conțin de 10x mai mult calciu decât laptele. De exemplu: broccoli, kale, portocale, sardine, somon, fasole albă, tofu, migdale.

Este important să ne educăm și să ne informăm în legătură cu alimentele pe care le cumpărăm. O alimentație corectă ne poate furniza energia de care avem nevoie și ne poate influența aspectul într-un mod pozitiv!

ShareShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *