reVitalize

Intoleranță alimentară sau alergie alimentară?

Iată întrebarea pe care mi-am pus-o la un moment dat si la care am reusit intr-un final sa gasesc raspuns. Organismul ne comunică în permanență „problemele” sale, doar că uneori, fie din neștiință, fie din lipsă de timp, ignorăm semnalele pe care ni le trimite, iar starea noastră generală de sanatate este afectată. Alergologia și intoleranțele alimentare sunt două domenii vaste și foarte diferite. Deși la prima vedere sunt aproape identice, fiecare se manifestă în alt fel, ceea ce face dificilă depistarea unei probleme, pe cont propriu. Am încercat să identific singură dacă am o eventuală alergie/intoleranță renunțând, pe rând, la diverse alimente (lapte, pâine și gluten, soia), însă n-am avut sorți de izbândă, pentru că nu observam nicio diferență notabilă pe parcurs.

Aș vrea să insist puțin pe diferențele dintre alergii și intoleranțe, pentru că, cel puțin pentru mine, aceasta a fost necunoscuta care m-a încurcat o bună bucată de timp. Alergiile alimentare sunt o reacție a sistemului imunitar, care cauzează deseori reacții severe. În contact cu un alergen, sistemul imunitar produce anticorpi specifici IgE pentru a lupta cu alergenul respectiv. În același timp, în sistemul sangvin este eliberată histamina, însoțită de alte reacții chimice, care provoacă inflamația. Inflamația se manifestă sub forma unei palete largi de reacții, de la iritații cutanate, tuse, nas înfundat, greață sau sufocare. Cel mai grav lucru care poate surveni este șocul anafilactic, care pune viața persoanei respective în pericol și care necesită tratament injectabil imediat cu adrenalină. Am fost uimită atunci când am descoperit că, mai mult de 17mil europeni suferă de alergii, conform EAACI (European Academy of Allergy and Clinical Immunology). În plus, în lume, la fiecare 3 minute, o persoană cu reacție alergică ajunge la urgențe – ceea ce înseamnă mai mult de 200,000 de urgențe pe an. (https://www.foodallergy.org/facts-and-stats).

În schimb, intoleranța alimentară nu are o cauză clar definită. Nu amenință viața așa cum o fac alergiile, însă ameliorează semnificativ calitatea vieții cotidiene. Intoleranța alimentară nu are legătură cu sistemul imunitar. Deseori, intoleranța alimentară apare atunci când organismului îi lipsește o anumită enzimă pentru a digera corect un anumit aliment.

După 4 ani de zile și o sumedenie de opinii referitoare la simptomele mele, care variau de la iritații pe piele până la balonare și senzații de amețeală, am decis că este momentul să fac o testare detaliată asupra simptomelor mele. Acestea surveneau mai ales după ce consumam pâine, paste făinoase sau lapte. După căutări care au durat cam jumătate de an, m-am oprit asupra testelor pe care le ofera Amira’s Boutique Services. Auzisem păreri pozitive despre Pinner Test și o sumedenie de recomandări. Cei de la Amira va pot pune la dispozitie un test care depistează intoleranțele alimentare, cu rezultate pe care le primiti in mai putin de 3 saptamani.

Chiar dacă mi-a luat ceva timp până să testez și să aflu un răspuns cert, mă bucur că acum știu exact ce anume să evit. Viața fără gluten nu este cel mai ușor lucru având în vedere faptul că în România nu sunt încă foarte multe variante pentru cei care suferă de alergii. Ieșirile la restaurant sunt, în mare parte, compromise, iar la cumpărături atenția mea este îndreptată foarte mult către citirea fiecărei etichete. Cred că foarte mulți dintre noi ne confruntăm cu alergii de care nici măcar nu suntem conștienți, motiv pentru care va incurajez sa faceti un astfel de test. Eliminarea unui potențial alergen din dietă poate avea efecte neașteptate, ce îmbunătățesc notabil viața de zi cu zi.

ShareShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *