reSet

În ce poziție dormi?

Poziția în timpul somnului este felul în care alegi voluntar sau involuntar să te odihnești. Are nenumărate implicații asupra sănătății și explicații psihologice, cercetătorii corelând tipologiile comportamentale cu modalitatea în care îți ajustezi corpul când dormi. Ai liber la a-ți analiza poziția în somn și la a ți-o corecta dacă cea pentru care ai optat până acum nu se dovedește a fi cea mai sănătoasă pentru tine.


Poziția fetusului

Este una dintre cele mai populare poziții de dormit. Denumirea vine de la însuși felul în care fetusul stă în burta mamei. Persoanele care adoptă această manieră de a se odihni dorm, de obicei, pe o parte, cu picioarele la piept, chircite. Deși pare o poziție nu prea confortabilă, este felul în care dorm multe persoane pe care psihologii le descriu ca fiind mai dure în aparență, dar foarte sensibile și emotive de fapt.

Poziția cerșetorului”

O altă poziție populară, „cerșetorul” doarme pe o parte, cu mâinile întinse în față. Potrivit studiilor, cei care aleg această poziție sunt oameni prietenoși și ospitalieri, însă puțin suspicioși și câteodată cinici. „Cerșetorii” iau decizii mai greu, dar se țin de obicei de planurile pe care și le fac cu migală.

Bușteanul

Iată o expresie care capătă acum alt sens. A dormi buștean înseamnă mai mult decât a dormi profund, ci în cazul multor persoane înseamnă a dormi în poziția unui trunchi de copac, adică drept, pe o parte, cu brațele întinse pe lângă corp. Cei ce dorm în poziția bușteanului sunt persoane sociabile, care interacționează ușor cu cei din jur, de încredere.

Soldatul

Stilul acesta de a dormi caracterizează persoanele care se odihnesc pe spate, cu brațele întinse. Deși nu este o poziție prea des întâlnită, este una dintre cele mai sănătoase pentru organism. Nu pune presiune pe nicium organ intern (când dormi pe partea stângă, inima are de suferit, de exemplu), îndreaptă coloana și nu-ți „cutează” fața în timpul somnului (aviz doamnelor). Soldații sunt de obicei persoane serioase și organizate care cer mult de la ei și de la cei din jur.

În cădere liberă

Iată poziția celor care dorm pe burtă, cu capul întors într-o parte și mâinile în jurul pernei. Cum îi spune și denumirea, aceasta e poziția aventurierilor și libertinilor, persoane sociabile care apreciază riscul. Persoanele „în cădere liberă”, deși considerați spirite libere, sunt totuși emotive și sensibile la critici. Nu este o poziție des răspândită în rândul doamnelor, dar bărbații tind să o prefere.

Steaua de mare

Cea mai puțin populară poziție de somn. Somnoroșii dorm pe spate cu picioarele răsfirate și brațele la ceafă. Nu e recomandată în special pentru coloană pentru că pune presiune pe gât și-ți face cocoașă, dar stresează organele interne mai puțin decât pozițiile pe o parte. Persoanele care preferă acest stil de a dormi mai puțin convențional sunt loiali și-și fac prieteni ușor. Sunt buni confesori și ajută ori de câte ori pot.

Soldatul-stea de mare

Categora celor care optează pentru o combinație între poziția stea de mare și soldat. Aceștia dorm pe spate, dar nu la fel de rigid ca soldații, nici atât de libertin precum steaua de mare, cu picioarele ușor depărtate. Acești „hibrizi” sunt oameni flexibili, care se lasă cu plăcere duși de val și care pot fi ușor convinși să înceapă noi activități.

Bonus: Cu perna în brațe

O.K., nu e în sine o poziție, dar cei care iau perna în brațe în timpul somnului sunt oameni speciali. Pun mare preț pe relațiile interumane, pe prietenie, familie și relații amoroase. Vor să mulțumească, să ajute și adoră să se facă plăcuți de alții. Caută atenție și distacție, dar știu să se pună cu brio pe planul secund.

Recomandări

Indiferent de beneficii, oamenii tind să doarmă în poziția care le aduce cel mai mult confort. E de recomandat să încerci mai multe poziții pentru a vedea în care te simți mai odihnit și mai plin de energie dimineața, dar, afară de situațiile în care doctorul nu-ți sugerează să-ți schimbi poziția consacrată din cauza unor probleme de sănătate, e bine să continui să dormi în felul în care organismul tău tinde să adoarmă și să se trezească. Vorba ceea: „Don’t mes with the system”.

ShareShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *