reShape

Hidratarea

 Știm cu toții cât de importantă este apa pentru organism a€“ în ultimii ani am fost martorii unei adevărate explozii de informație a€“ hidratarea în contextul unui regim de viață sănătos fiind unul dintre cele mai populare subiecte pe Internet și nu numai.
Dar înțelegem oare ce procese se declanșează în organism atunci când nu bem suficiente lichide? Și ce înseamnă hidratare pentru fiecare dintre noi?
Pentru a ne înțelege mai bine organismul și nevoia de hidratare, credem că este mai important, în primul rând, să înțelegem ce înseamnă deshidratarea.


„Detectorul” uman pentru deshidratare este hipotalamusul, glanda care este responsabilă pentru reglarea temperaturii din corp și pentru menținerea echilibrului de fluide la un nivel optim. Atunci când hipotalamusul detectează un nivel prea scăzut de apă în sânge, transmite un semnal care declanșează eliberarea unui hormon anti-diuretic, ce transmite rinichilor să rețină cât mai multă apă din sânge.

Ca urmare a acestui proces, urinăm mai rar, și atunci când se întâmplă, urina este mai concentrată și mai închisă la culoare. În acest moment, creierul declanșează și el senzația de sete, care poate fi ameliorată rapid îndată ce bem un pahar sau două de apă.

Cele mai întâlnite simptome ale deshidratării sunt: gură uscată, dureri de cap, amețeli, oboseală (până la starea de letargie), extremități reci, imposibilitatea de a urina ( datorită semnalului transmis de hipotalamus rinichilor).

Deshidratarea forțează organele să muncească mai greu pentru a putea susține funcțiile vitale, ceea ce provoacă o stare de oboseală accentuată și ne afectează concentrarea, memoria și starea generală.

ȘTIAȚI CĂ: La naștere, corpul uman conține 75% apă, ceea ce înseamnă că suntem puțin mai deshidratați decât un cartof (80%), dar mai hidratați decât o banană (74%).

Am ales cele mai importante 7 motive ( demonstrate!) pentru care este indicat să ne hidratam:

 1.  Echilibru optim de fluide: O cantitate suficientă de apa în organism îmbunătățește drenarea corectă a lichidelor, ceea ce înseamnă că sângele transporta cantitatea necesară de nutrienți , reglează temperatura, îmbunătățește digestia.
 2. Controlul caloriilor: Este demonstrat faptul că putem slăbi ușor și corect atunci când bem destulă apă. De ce? Pentru că o cantitate suficientă de apă mărește senzația de sațietate și astfel simțim nevoia să mâncăm mai puțin. Simplu, nu?
 3. Combustibil pentru mușchi: Atunci când depunm efort fizic, transpirăm. Însă nu oricum, ci sărat. Pierdem fluide esențiale, motiv pentru care este recomandat să substituim pierderea cu apă proaspătă sau apă de cocos. De ce? Apa de cocos este recunoscută pentru aportul de carbohidrați și potasiu, ceea ce ne va ajută la ultima tură de cycling. De asemenea, atunci când depuneți efort prelungit la sală este recomandat să beți lichide energizante special concepute pentru sală sau apa de cocos.
4. Ten impecabil: Anumite toxine acumulate în organism pot cauza inflamarea testuturilor și o data cu această, apariția acneei sau a porilor încărcați. Astfel, un aport ridicat de apă poate drena corespunzător toxinele și astfel, tenul căpăta luminozitate și prospețime.
 5.  Mărește productivitatea: Un studiu londonez a evidențiat o diferență între studenții care se hidratează în timpul examenelor spre deosebire de cei care nu o fac, primii obținând note mai bune. Știm că lipsa apei din organism duce la deshidratare și deconcentrare a€“ așadar, nu uitați să țineți un pahar de apă lângă voi atunci când lucrați. Veți simți diferența!
6. Previne anumite tipuri de cancer: Conform cercetărilor, în cazul consumului regulat de lichide, cu preponderență apă, incidența cancerului de vezică poate fi redusă . Explicația constă în faptul că un consum optim de lichide asigură „€œclatirea” vezicii urinare și previne formarea celulelor canceroase. De asemenea, hidratarea poate preveni cancerul de colon și chiar cancerul de sân.
 7. Protejează încheieturile și cartilajul: Țesutul cartilaginos, cel care înconjoară țesutul osos, este format în proporție de 85% din apă. Hidratarea corespunzătoare menține suplețea cartilagiilor și nu numai.

ȘTIAȚI CĂ: Creierii, plăƒmânii, inima și rinichii conțin cele mai umede țesuturi. Mai exact, aceste organe conțin apムîn proporție de 65%- 85%. Oasele, care sunt destul de uscate, conțin și ele apムîn proporție de 31%.

ShareShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *