reSet

Ghidul tău pentru un somn mai bun

Când începem să ne confruntăm cu probleme legate de somn, per total calitatea vieții noastre scade. Suntem mai nervoși, irascibili, deloc productivi și în permanență lipsiți de vlagă. Dacă ești unul dintre cei care simt că se odihnesc la ore nepotrivite, se trezesc mai obosiți decât se culcă și pare că au un somn ineficient, oprește-te și analizează-ți rutina. Ce faci înainte, în timpul și după orele de somn îți afectează profund odihna. Respectarea unei rutine dimineaţa şi seara are numeroase efecte benefice, de la ridicarea moralului, până la ajutor în lupta cu insomnia, stresul și anxietatea. Vestea bună e că rutina se poate educa, schimba și asimila la orice vârstă. Ai nevoie de sfaturi bune și de multă voință.


Alimentația

Un organism care nu primește ce-i trebuie în timpul stării de veghe nu se va odihni corespunzător când va veni vremea să meargă la culcare. Amintește-ți că organismul este un sistem și că fiecare componentă, chiar și cea aparent mai nesemnificativă, îl influențează considerabil. Exclude treptat alimentele care îți fac corpul să consume multă energie, adică cele cu care sistemul tău digestiv se chinuie cel mai tare. Intră aici toate mâncărurile grele, grase, de pe orice listă neagră, de la fast-food, prăjeli, sosuri, dulciuri, alimente prea condimentate și, în general, produsele din carne. Ce să consumi în schimb? Orice îți aduce un plus de energie, orice e verde, proaspăt și se găsește în mediul tău natural: fructe, legume, semințe, nuci. Pentru insomniaci se recomandă cantități bogate de cireșe, banane, struguri sau valeriană.

Respectă orele de masă, dacă nu pe toate, măcar pe cea la care iei cina. Nu mânca decât cu maxim două ore înainte de culcare, de preferință înainte de ora opt seara. Amintește-ți că organismul are trei cicluri naturale: 12.00-20.00 – perioada de digestie (ideal ar trebui să consumi alimente între aceste ore), 20.00-.04.00 – perioada în care organismul asimilează și folosește substanțele hrănitoare, 04.00-12.00 – perioada în care elimini reziduurile alimentare.

Activitatea fizică

Credeai că ai scăpat? Nici să nu vrei. Sportul e motorul vieții tale, singurul medicament cu adevărat eficient și singura asigurare pe termen lung. Excesul sau lipsa mișcării fizice își arată efectele mai ales în somn. Practică, însă, sporturile care te agită cu minim trei ore înainte de culcare (cardio, sală, sporturi de echipă, etc.), iar seara, dacă simți nevoia să-ți detensionezi musculatura, meditează sau fă yoga, tai chi, qigong sau stretching.

Hidratarea

Nu e niciodată suficientă, afară de momentele în care chiar vrei să dormi. Dacă te trezești în miezul nopții pentru acel pahar cu apă lăsat pe noptieră înseamnă că nu ai băut suficiente lichide în timpul zilei. Așa că nu uita de cei minim doi litri pe zi (asta iarna), iar dacă ești totuși uituc, acum nu mai ai scuze. Instalează-ți pe telefon aplicații specifice care să-ți reamintească de doza necesară de lichide, de exemplu, Drink Water. Nu te îneca, totuși, înainte de culcare în litrii pe care nu ai apucat să îi consumi în timpul zilei pentru că nu vei face altceva decât să parcurgi kilometri spre toaletă. Prin urmare somnul tău nu va fi cel mai eficient. Dacă va fi.

Stai departe de alcool, acel lichid care binedispune în cantități mici, dar care funcționează pe un principiu simplu, anume deschidratarea. Consumat înainte de culare, îți obligă corpul să ceară apă mai târziu, cel mai probabil în toiul nopții. Dacă ești insomniac, ți-ai semnat sentința chiar și cu un shot de tequila.

Spațiul de dormit

Dormitorul tău ar trebui să fie de departe cel mai liniștitor și relaxant loc din casă. Ar trebui decorat simplu, luminos, să miroasă a proaspăt și să fie în permanență bine aerisit. Nu aglomera în cameră laptopuri, PC-uri sau telefoane care te pot deranja. Nu-ți instala nici televizorul la care ai fi tentat să te uiți înainte de somn în speranța că vei adormi mai ușor, nici un birou pe care să aduni tone de documente de pe listă de rezolvat. Dormitorul e spațiul în care vrei să te odihnești, nu să adormi înconjurat de lucrurile care îți aduc cel mai mult stres în viață.

ShareShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *