reShape

Generația Yoga

De la ritual de meditație, la scandaluri, controverse și o popularitate neînchipuită, yoga este astăzi una dintre cele mai cunoscute și apreciate tipuri de activitate fizică ce îmbină rezistența musculară, flexibilitatea și o capacitate de concentrare deosebită, toate pentru a te remonta zilnic și a contribui la un stil de viață exemplar.


Ce este Yoga?

La origine, yoga este una dintre cele șase școli tradiționale (astika), parte din hinduism. Se bazează pe meditație și are ca țintă autocunoașterea și eliberarea totală (moksha). Denumirea este un derivat al termenului „yugam” din indo-europeană însemnând „a se uni”. Există mai multe școli yoga care se bazează în principal pe tehnici diferite de meditație, forță fizică și adoptarea unui anume stil de viață.

Originile practicii nu sunt cunoscute, iar oamenii de știință nu au putut cădea de acord nici asupra unei cronologii. Majoritatea sugerează totuși că primele forme de yoga au apărut pe valea Indului în perioada 3300-1900 î.e.n. În atenția lumii educate din occident, yoga a intrat abia la mijlocul secolului al XIX-lea, odată cu alte subiecte din filosofia indiană. Primul care a vorbit despre yoga și importanța acestei practici a fost profesorul hindus Swami Vivekananda, care în anii 1890 a făcut un tur al Europei și Statelor Unite pentru a o face cunoscută.

După o perioadă tumultoasă în secolul a XX-lea când, în special în America de Nord, yoga a fost asociată și afectată de numeroase probleme legate de discriminare față de valul continuu de migrație. Ulterior, a început să devină tot mai cunoscută și mai iubită de practicanții de toate națiile, grație recent mai ales susținerii mediatice puternice și girului celebrităților. Medicina însăși a început să îi studieze efectele benefice asupra organismului. Azi, yoga este asociată cu o serie de poziții pe care yoginii le repetă în ședințe de grup și este nelipsită din orarul sălilor de sport, care îi extind utilitatea și o reinterpretează constant, amestecându-i conceptele cu altele din alte ramuri, de exemplu Pilates.

Cum să devii bun

Ți-e frică de yoga pentru că nu ești flexibil, nu știi să respiri și nu vezi cum ai putea ajunge vreodată în pozițiile acelea de pe afișele cursurilor? Avem vești pentru tine: cea mai importantă condiție pentru a deveni bun în yoga e să te apuci. „Profesorul meu spunea că ashtanga yoga este pentru tineri, bătrâni, sănătoși, bolnavi”, spune Irene Zaarour, instructor Ashtanga Yoga. „Unei singure categorii de oameni nu i se potrivește: leneșilor.”

Dacă ești rigid din fire, fă exerciții simple de stretching zilnic. Întinde-ți bine mâinile, picioarele, spatele, încălzește încheieturile înainte de fiecare sesiune și fă tot posibilul să nu petreci prea mult timp pe scaun. Exersează și vei vedea progrese.

Începe cu cele mai simple poziții, câte 5-10 minute pe zi. Învață de unde vin, pe ce principii funcționează. Nu te aventura la ceva greu din prima, ci deprinde stilul de mișcare și posturile. Citește despre ce trebuie să simți când practici yoga pentru a-ți da seama dacă ce faci este corect sau dacă mai ai de lucru.

Beneficii

Nu ar ajunge zile întregi pentru a vorbi despre beneficiile yoga, poate pentru că yoga atinge fiecare aspect al vieții tale în feluri în care nu ți-ai imaginat. „Cuvântul yoga înseamnă a pune împreună, a lega”, spune Zaarour. „Unii pot pune împreună acțiunea cu gândul și cu intenția, alții vor să cunoască mai bine ceea ce este. În ashtanga (n.r. – forma modernă a clasicei yoga), punem împreună respirația cu atenția și cu postura”.

Yoga îți îmbunătățește flexibilitatea și te ajută să faci mișcări pe care cu greu ți le puteai imagina. Totodată, îți întărește musculatura pentru că lucrează cu greutatea și rezistența corpului tău. Prin yoga îți corectezi postura și-ți întărești cartilagiile și articulațiile pentru că le treci prin toate pozițiile, astfel că nu au șanse să rămână înțepenite, ca cele ale majorității persoanelor care practică sporturi ce le solicită doar în anumite poziții, îți îmbunătățești circulația, ritmul cardiac și imunitatea. Studiile arată și că yoga scade presiunea arterială, reglează activitatea glandelor suprarenale și scade glicemia. Este un ajutor important în tratamentul depresiei, te ajută să te relaxezi și îți dezvoltă capacitatea de concentrare, odată cu capacitatea de a-ți menține echilibrul. Yoga te învață să respiri în cele mai alambicate poziții și să suporți diferite grade de durere.  Datorită efectului de detensionare, e ideală pentru un set de exerciții ușoare înainte de culcare.

ShareShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *