reShape

Fitness, aerobic sau yoga?

E drept că nu există doar cele trei pe lume, dar acestea par să fie cele mai populare opțiuni. Diferite ca bază și caracter, un antrenament ideal ar include câte un pic din fiecare element al acestor tipuri de activitate fizică. Poți opta pentru variații și combinații, dar nu înainte de a cunoaște în profunzime fiecare tip de antrenament și profilul celor cărora li se adresează.


Fitness

Este o activitate fizică regulată, axată pe tonifierea corpului prin exerciții repetate cu greutăți mici. Nu are ca scop creșterea în masă musculară, deși, în cadrul așa numitelor săli de fitness, femeile alternează de obicei exerciții de bodybuilding – în care folosesc greutăți mari în exerciții cu repetări puține -, cardio – ca de exemplu alergatul pe bandă înainte sau după antrenament – cu cele de fitness. O altă caracteristică a fitnessului este că această activitate fizică se bazează pe exerciții dinamice, desfășurate pe parcursul a minim 20 de minute cu pauze mici, spre deosebire de bodybuilding, unde timpul de odihă între repetări e mai mare, din cauză că solicitarea corpului este mai mare. Fitnessul este practic pentru orice persoană vrea să-și definească și întărească forma corpului, să scape de kilograme și mai ales de centimetri și să se bucure de o viață sănătoasă per ansamblu. Se lucrează localizat, pe grupe de mușchi, izolat.

Unde practici: La sală

Ce-ți trebuie: Mănuși dacă nu vrei să capeți bătături în palmă (valabil pentru ambele sexe), de preferință colanți și bustieră pentru femei (adaugă un tricou pe deasupra dacă ești mai rușinoasă), pantaloni de sport și tricou pentru bărbați, adidași comozi, prosop pentru aparate, studiu despre cum să folosești greutățile și echipamentul (mulți dintre cei care practică fitnessul se plâng de dureri articulare pentru că fie nu respectă poziția corectă în timpul ridicării greutăților, fie nu știu să regleze aparatele cu care lucrează).

Aerobic

E pentru tine dacă vrei să lucrezi secțiuni întregi de corp deodată, spre deosebire de ce faci la orele de fitness. La aerobic, te antrenezi cu greutatea corpului în prezența oxigenului, tonifiind musculatura. De aici și numele de „aerobic” comparativ cu activitatea fizică anaerobă, în lipsa oxigenului (bodybuildng-ul intră în această categorie pentru că se concentrează pe anduranță mare de scurtă durată, timp în care nu poți respira). Are numeroase forme, de la mers și exercițiile în spațiu închis, la jogging sau ciclism. E în general asociat cu o activitate de grup și muzică ritmată, fiind denumit și cardio. În timpul exercițiilor de aerobic, grăsimile și glucoza sunt arse în prezența oxigenului pentru a produce adenozin trifosfat, coenzima care transportă energia la nivel celular.

Unde practici: Depinde de tipul de exerciții aerobice. În general, în spații special amenajate sau spații deschise, de exemplu parcuri.

Ce-ți trebuie: Echipament specific tipului de exercițiu. La clasele de grup, vino ca la fitness, cu o saltea la subraț.

Yoga

Iată un termen care, fiind atât de des menționat în legătură cu activități fizice și programe de reînvigorare corporală, și-a pierdut semnificația inițială, aceea de practică sau disciplină fizică, mentală și spirituală. yoga nu e doar acel ceva ce faci pe saltea, chircit în poziții ciudate, rugându-te să nu te mai doară așa de tare data viitoare. Este o activitate completă, ilustrația perfectă a conceptului „mind over body” ce necesită rezistență fizică, dublată de o profundă înțelegere a mișcărilor executate (ar fi o idee bună să studezi îndelung fiecare mișcare și să-i înțelegi originea) și de capacitatea de concentrare intensă exclusiv pe ceea ce faci în momentul prezent. Din exterior, însă, presupune „așezarea” corpului în diferite poziții (asanas) care îl întind, îl flexibilizează și-i întăresc musculatura.

Se recomandă să faci yoga pe stomacul gol și să nu aplici presiune pe corpul tău, făcându-l să tremure (riști să te accidentezi). Trebuie totodată să înveți să respiri corect și să știi pe de rost toate pozițiile care te ajută să te detensionezi după o poziție dificilă (de exemplu, poziția „copilului” e ideală după mișcările care ți-au solicitat mușchii fesieri, coloana și brațele, etc.).

Unde practici: Oriunde.

Ce-ți trebuie: Îmbrăcăminte comodă, de preferință strânsă pe corp pentru a nu te încurca în pozițiile dificile, saltea, perne pentru începători, care să amortizeze contactul cu solul în anumite poziții și un zâmbet larg pe buze.

ShareShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *