reVitalize

Ghid de smoothie pentru incepatori

Smoothie-urile reprezintă una dintre cele mai sănătoase alegeri pe care le poți face în materie de nutriție. Într-un singur pahar se regăsesc mai mulți nutrienți, fibre și vitamine decât ai consuma, în mod normal, la micul dejun sau la cină. Sunt rapide, hrănitoare și ușor de preparat.


Atunci când prepari pentru prima dată un smoothie, este indicat să ții cont de anumite aspecte, care pot deopotrivă să îmbunătățească sau să altereze calitatea unei astfel de băuturi.

Smoothie-urile cu verdețuri – pline de fibre și vitamine, sunt printre cele mai sănătoase . Dacă însă nu ești obișnuit să consumi cantități mari de verdețuri în general (ne referim la spanac, rucola, varză, pătrunjel), trebuie să fii deosebit de atent întrucât smoothie-urile cu verdețuri au calitatea de a fi detoxifiante și pot provoca dezechilibre gastrice. Tot ceea ce trebuie să faci este să încorporezi legumele frunzoase verzi treptat în rețetele tale și să le consumi în combinație cu alimente solide. Spre exemplu, dacă alegi un astfel de smoothie la micul dejun, îl poți servi la micul dejun, împreună cu un ou fiert și  pâine integrală.

Lichide – consistența este dată, în general, de cantitatea de lichide din smoothie. Nu poți face unul fără cel puțin un pahar de 150ml de lichid. În funcție de preferințe, nevoi și rețete, poți folosi lapte de origine animală sau vegetală (de migdale, soya, orez, cocos), apă, sucuri de fructe sau legume. Dacă nu reușești să apreciezi cantitatea de lichid necesară de la început, pune un pahar și la sfârșit completezi cu încă unul sau două, în funcție de consistența dorită.

– pentru început, este indicat să urmezi rețete deja existente sau sa te rezumi la cele mai simple combinații (de exemplu: banane, unt de arahide și lapte de migdale). Rețetele originale sunt binevenite numai după o perioadă suficient de lungă, în timpul căreia să înveți regulile de combinare corectă a alimentelor și să ai idee în ceea ce privește valorile lor nutriționale. Spre exemplu, știai că bananele și portocalele nu fac echipă bună? Bananele sunt fructe dulci iar portocalele acide. În stomac, combinația poate avea ca rezultat balonarea, gazele intestinale sau arsurile gastrice. Internetul oferă milioane de site-uri cu rețete personalizate, în funcție de nevoi: cu/fără gluten, cu/fără lactoză, pentru hidratare, pentru pierderea în greutate, pentru mic dejun/prânz/cină, pentru îmbunătățirea aspectului părului, unghiilor și pielii, etc. Ai la dispoziție și aplicații pentru telefonul mobil dar și cărți dedicate acestui segment.

–  pentru a nu cumpăra alimente în exces, alege zilele în care ai de gând să prepari un smoothie, rețetele cu ingredientele și cantitățile exacte și fă o listă. La cumpărături nu vei avea cum să uiți sau să compromiți rețeta alegând un ingredient greșit.

Blender – pe piață există o ofertă variată din care poți alege; aproape fiecare producător oferă, în gama sa, un blender – atenție, nu storcător de fructe. Poți alege chiar un mini-blender, care se va dovedi a fi de mare ajutor, datorită faptului că recipientul este gândit pentru o singură porție, este mobil (poți consuma smoothie-ul direct din recipient, pe care îl poți lua cu tine în drum spre birou sau atunci când te grăbești), economisești timp și spațiu. Este indicat să investești într-un blender de calitate, pentru fiabilitate și rezultate pe măsură ( lame de calitate care pot tăia cu ușurință diverse texturi de legume, fructe sau chiar gheață, ușurință în manevrare și curățare).

De îndată ce vei stăpâni tehnica pentru un smoothie perfect, acesta va deveni, cu siguranță, una dintre alegerile tale preferate. O masă completă într-un singur pahar!

ShareShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *