reVitalize

Primul pas: Coșul de cumpărături

Un stil de viață sănătos începe cu dorința de a face o schimbare. Primul pas către o alimentație sănătoasă și eficientă este coșul de cumpărături.


Cu siguranță ți s-a întâmplat să cumperi mâncare mai multă decât aveai nevoie și astfel, să fii nevoit să o arunci. În fiecare an, în Uniunea Europeană sunt aruncate 90 de milioane de tone de alimente (cca. 180 kg./locuitor), iar în România cantitatea depășește 5 milioane de tone. Conform statisticilor, aproximativ 805 milioane persoane din întreaga lume suferă de foame și subnutriție (1 din 9 persoane), în timp ce noi ne permitem să aruncăm mâncarea la gunoi.

Pentru a te ajuta să faci o  schimbare de paradigmă și să începi un stil de viață mai responsabil și mai sănătos, chiar și atunci când ai bugetul limitat (pentru că a mânca sănătos nu înseamnă doar mâncare organică), am pregătit câțiva pași pe care îi poți urma chiar de mâine.  

Pentru a putea înțelege cu adevărat de ce ești pe punctul de a cumpăra cereale integrale și orez brun în locul celui alb, de ce este necesar să reduci cantitatea de carne consumată și cum îți poți satisface poftele de dulce numai cu fructe sau deserturi preparate în casă, este indicat să te informezi în legăturaă cu schimbările pe care ți le-ai propus, iar pentru acest lucru Internetul îți poate fi de mare folos.

Lista de cumpărături

Motivele pentru care cumperi mai mult decât ai nevoie este, probabil, faptul că nu pleci la cumpărături cu o listă pe care să o respecți. Este posibil să apară întrebarea: „De unde să știu exact ce voi mânca săptămâna viitoare?” Îți poți alege 2, 3 rețete pe care să le gătești săptămâna care urmează. În acest fel vei reuși să stabilești exact ingredientele de care ai nevoie, fără să te abați de la listă.

Un alt aspect pe care este indicat să îl ai în vedere este acela de a cumpăra în avans pentru o săptămână. Dacă ești o persoană ocupată și ajungi mereu să îți faci cumpărăturile de la magazine ce operează în regim non-stop (de cele mai multe ori, astfel de magazine practică prețuri mai mari, deși pe moment acest lucru este insesizabil), cheltuiești mai mulți bani și, defapt, ajungi să faci o rețetă sau două, care îți ajung pentru o seară, sau nu gătești deloc pentru că preferi să alegi alimente semi-preparate. Alcătuiește o listă conform gusturilor și nevoilor tale și cumpără absolut tot ce ai nevoie pentru săptămâna următoare.

 

Gătește acasă!

Acest lucru te poate salva de multe ingrediente artificiale. În plus, poate fi o activitate relaxantă și amuzantă atunci când un prieten, copii sau partenerul tău de viață ți se alătură. Îți poți lua mâncarea proaspăt gătită cu tine la birou și în acest fel nu mai cheltuiești banii pe catering sau produse de patiserie.

-dacă ai bugetul limitat și vrei să faci cele mai sănătoase alegeri în materie de hrană, poți începe prin a  profita de promoțiile din magazin. Atenție însă, de obicei, aceste alimente sunt au prețul redus pentru că termenul de valabilitate va expira curând, astfel că va trebui să le consumi rapid.

-cumpără isteț. Cele mai multe supermarket-uri și-au dezvoltat propria gamă de produse, de la alimente și până la produse de îngijire personală. Este indicat să alegi alimentele brandului respectiv pentru că sunt adesea ambalate în incinta acestuia (deci sunt mai proaspete), nu plătești numele ca în cazul altor companii cunoscute și nici costul transportului.

-atunci când cumperi legume și fructe, poți merge la piață. În acest fel vei cumpără cele mai proaspete produse la un preț mai bun. Dacă totuși se întâmplă să fii nevoit să faci acest lcuru de la supermarket, este indicat să cumperi alimente congelate sau la conservă până când ajungi, a doua zi, la piață. În plus, atunci când ești limitat de buget, alimentele conservate și înghețate se păstrează pentru mai mult timp și sunt mai ieftine.

-cumpără cereale și legumele boabe (fasole, linte, arpagic) vărsate. În acest fel îți poți personaliza cantitatea și plătești mai puțin.

-cumpără carne de la măcelărie. Carnea este mai proaspătă, mai gustoasă și mai ieftină.

Gustări

Preferi, de obicei, cipsuri, dulciuri procesate, jeleuri și gogoși? Desigur, atunci când ești în magazin este foarte ușor să te lași pradă acestor ispite. Aceste alimente nu fac decât să contribuie la dependența de produse hiperprocesate în detrimentul alimentelor naturale.

Ai la dispoziție o variatate imensă de gustări sănătoase, delicioase, dulci sau crocante. În loc de cipsuri poți prepara chiar tu cartofi la cuptor, în loc de alune prăjite și sărate poți alege migdale, caju, alune de pădure crude. Poți încerca, de exemplu,  sa înlocuiești dulciurile cu fructe, iaurt cu miere și fructe (preparat de tine) și să alegi ciocolata neagră în detrimentul sortimentelor cu lapte.

ShareShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *