reVitalize

Cum să transformăm cina în mic dejun

Încă din copilărie suntem educați să ne simțim vinovați dacă nu terminăm de mâncat tot ce avem în farfurie. În adolescență și la maturitate însă uităm cu desăvârșire de sfaturile mamei și începem să aruncăm multă mâncare – din diverse motive: pentru că acum cartofii de ieri nu mai arată apetisant, pentru că a mai rămas jumătate de cutie de mazăre și nu știm ce să facem cu ea, pentru că pizza de aseară cu siguranță a căpătat o consistență ciudată și este aproape inadmisibil să nu consumăm alimente proaspete.


Dacă v-ați regăsit măcar într-una din situațiile de mai sus, trebuie să știți că acesta este doar vârful iceberg-ului. Lanțul verigilor continuă, de la nivel personal la cel industrial. În supermarket-uri o bună parte din alimente nu ajung pe rafturile magazinelor pentru că sunt ușor diforme și ciudat colorate (deși valorile nutriționale sunt încă intacte). Am ajuns să alegem până și mâncarea doar pe raționamente bazate pe aspect. Mai departe, restaurantele produc  adesea mai mult decât se consumă. Resturile sunt, bineînțeles, aruncate la gunoi. Un grup de persoane interesate și dedicae sustenabilității mediului s-au gândit să analizeze (în USA, dar este valabil oriunde în lume), coșurile de gunoi din apropierea fast-food-urilor. Deloc surprinzător, au găsit mai multe cutii pe jumătate pline decât cutii goale.

Mâncarea irosită anual pe cap de locuitor în țările industrializate (dezvoltate) atinge, cu aproximație, cantitatea de 222milioane tone? O cantitate aproape egală cu producția totală de mâncare din toate statele sub-sahariene (230 milioane tone). Adică unii aruncă atâta cât alții consumă.

De asemenea, mâncarea irosită a devenit o problemă de interes global și cu această ocazie au luat naștere organizații al căror scop este educarea populației în acest sens. O parte din procesul de educare constă în metode pe care le putem aplica fiecare dintre noi, acasă, pentru a reduce mâncarea irosită.

Într-un articol precedent am arătat cum putem eficientiza procesul de cumpărare al alimentelor din punct de vedere al sănătății, al banilor și al timpului. Da, primul pas începe la supermarket și la piață, unde învățăm să cumpărăm exact atât cât avem nevoie, pe baza unei liste pentru o săptămână în avans.

Al doilea pas vizează reutilizarea alimentelor deja gătite/dezambalate/pe jumătate folosite. Cu toții am aruncat nepăsători mâncare, pentru că societatea ne învață că mâncarea este un bun aflat la dispoziția noastră permanent, și dacă aruncăm astăzi ceva îl găsim mâine la magazin proaspăt și abundent. Însă acest lucru se poate schimba începând de azi.

Metode simple, inteligente și sănătoase prin care putem reutiliza resturile alimentare

CARNE (de curcan, pui, porc) – Ați făcut o friptură aseară și astăzi carnea a căpătat un aspect uscat și deloc apetisant. Puteți reîncălzi carnea cu un strop de ulei de măsline, verdeață și roșii, pentru prospețime, apoi să încălziți o lipie din cereale integrale cât să devină crocantă și gata! Aveți un senviș delicios, sănătos și rapid! Cu ajutorul unui sos delicios din iaurt, usturoi, castraveți și mărar sau orice alt sos preferat, ronțăiți feliile de friptură pentru o cină simplă.

PÂINE – unul dintre cele mai irosite alimente este pâinea – fie se usucă, fie prinde mucegai, fie nu mai este proaspătă. Atunci când cumpărați o pâine mare, congelați jumătate din ea. Mai târziu, o puteți savura sub forma unor crutoane crocante sau o puteți folosi, într-un amestec cu usturoi, pe post de garnitură la o salată ușoară sau pentru o rețetă de bruschete.

PASTE – Dacă v-au rămas paste fierte însă negătite, nu trebuie să le aruncați doar pentru că au stat o noapte în frigider. Puteți face un amestec de ouă, lapte și parmezan, pe care le amestecați bine, adăugați pastele si omogenizați. Într-o tigaie cu puțin ulei de măsline puneți mixtura și presați pentru a obține un fel de blat. Întoarceți pe cealaltă parte până când devine ușor crocant. Tocmai ați făcut un blat delicios de pizza cu paste!

BANANE – când devin maronii, nu ne mai plac și le aruncăm. Înainte să se transforme complet din gabene în maronii, puneți-le la congelator și mai târziu folosiți feliile de banane pentru un smoothie sănătos,  amestecați-le în iaurt sau înmuiați-le în ciocolată. Veți avea astfel un desert înghețat delicios!

ShareShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *