reConnect

Cum să ai o minte senină

Ceea ce îmi doresc, cu adevărat, în viața mea este să fiu liniștit și împăcat cu mine însumi și cu lumea. Modul de a realiza asta este prin conectare cu prezența. Dar toată energia mea se îndepărtează de prezență mergând fie în trecut, fie în viitor, în negativitate, în lumea din afara mea. Pentru a reuși să îmi întorc atenția în interior, am nevoie să îmi schimb viziunea despre lume, înțelegând că:
– Nu lumea este cea care dă sens, ci eu sunt acela.
– Nimic nu este întâmplător, ci totul se întâmplă cu un motiv; iar acest motiv este propria mea maturitate.
– În mâinile mele nu stau decât acțiunile mele, însă rezultatul acestor acțiuni este dat de întreg, de univers.
– Și, în cele din urmă, nu pot găsi pace în afara mea, în lume, ci numai în propria-mi prezență.


„…sunt întru totul de acord că o minte senină și liniștită te poate ajuta să vezi mulțimea de posibilități, dar marea mea întrebare pentru tine este: Cum poți obține asta?”

Aș vrea să folosesc această întrebare pe care mi-a adresat-o recent un prieten pentru a defini, încă o dată, scopul cursurilor de Yogilates.

La aceste cursuri, avem grijă de corpul nostru și de mintea noastră.
Avem grijă de corpul nostru, întărindu-l, făcându-l mai flexibil și mai sănătos, printr-o mai atentă conștientizare a nevoilor sale.
Avem grijă de mintea noastră, învățând cum să o facem mai senină și cum să găsim liniștea.

Acest ultim scop poate lua forma unui efect pe termen scurt sau pe termen lung. Venim la cursuri datorită mediului de la curs, obținem o minte senină, găsim oarece pace interioară. La curs, alături de exercițiile fizice, ni se prezintă cunoștințe psihologice/ filozofice/ spirituale. Aceste cunoștințe sunt incorporate în exerciții, astfel încât, la finalul cursului, ne vom simți mai relaxați, atât fizic, cât și mental. Dar, la fel cum se întâmplă și la masaj, relaxarea se va pierde imediat ce revenim la vechile tipare de gândire.

Există, însă, și posibilitatea de avea o minte senină nu numai în timpul cursului sau imediat după acesta, ci și în viața de zi cu zi. Desigur, acesta este un scop mult mai complex și, de aceea, trebuie să înțelegem că o minte senină se află înn strânsă legătură cu viziunea noastră despre viață. Nu se poate practica timp de cinci minute în fiecare zi sau o oră de trei ori pe săptămână. Orice exercițiu pe care îl facem poate să ajute, așa cum ajută exercițiile de respirație sau repetarea unei mantre sau concentrarea asupra unei imagini sau practica yoga, însă, în cele din urmă, dacă nu facem decât atât, deși este sănătos, nu este prea diferit de situația în care luăm o pastilă de relaxare. Acestea sau alte tipuri de exerciții, sunt cu siguranță foarte utile ca inspirație necesară și reamintire a ceea ce este posibil, însă nu sunt suficiente separat.

Pentru a avea o minte senină în tumultul de zi cu zi, trebuie să ne schimbăm viziunea asupra vieții, modul în care o privim, ceea ce nu este ușor, deoarece presupune o schimbare a psihologiei noastre, a noastră înșine. În acest sens, este nevoie să practicăm cunoașterea pe care o auzim la curs, nu doar în timpul cursului, ci pe durata întregii zile, pentru o perioadă lungă de timp.

Am rezumat (foarte pe scurt) această cunoaștere – noua viziune – în șapte pași:

  1. O minte senină este ceea ce dorim, cu adevărat, în viață

Suntem adesea prea ocupați și nu avem suficient timp pentru a dezvolta o minte senină. Ceea ce nu înțelegem este că suntem prea ocupați să obținem obiecte, când motivul pentru care ni le dorim, de fapt, nu este acela de a avea lucrurile în sine, ci în speranța că acestea ne vor aduce pace, deși ajung, desigur, să producă exact rezultatul opus. Ceea ce ne dorim, de fapt, nu sunt banii sau mașina sau casa. Ceea ce ne dorim este acel moment în care să putem respira senini și satisfăcuți, în care să fim împăcați cu noi înșine. De aceea facem tot ceea ce facem.

De exemplu, de ce ne pasă atât de mult de bani? Pentru o minte senină. Nimănui nu îi pasă, cu adevărat, de bani, ci de ceea ce pot cumpăra banii: siguranță, stabilitate, confort, putere, plăcere. Iar atunci când simțim, în sfârșit, toate acele lucruri, ce se întâmplă? Ne simțim împăcați, cel puțin, pentru o clipă scurtă. Acele clipe scurte sunt minunate și, de aceea, ajungem să credem că facem ceea trebuie, ignorând faptul că nu banii sunt scopul nostru, ci liniștea.

Prima condiție pentru a avea o minte senină este să o dorești astfel, cât și înțelegerea faptului că tot ceea ce facem vine din dorința de a avea liniște, iar acestea vor spori dorința noastră și ne vor orienta căutările în direcția cea bună.

ShareShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *