reSet

Redescoperirea Sinelui prin Meditație

Vara este acel moment al anului în care toată lumea pare mai voioasă, binedispusă, relxată. În mare parte, aceste lucruri se datorează parfumului de vacanță care plutește pretutindeni și, odată cu acesta, soarele care ne binedispune și ne propulsează starea de spirit pe cele mai înalte culmi.


CONȘTIENTIZARE

Da, soarele produce fericire. Mai exact, vitamina D, supradenumită și vitamina fericirii. Însă nu putem miza  doar pe efectele minunate ale soarelui când suntem „captivi”, de dimineață și până aproape de apusul soarelui, într-un birou. Deadline-uri, ședințe, tensiune, stres completate de încercarea de a avea și o viață personală echilibrată. Totuși, unii reușesc. Cum?

În marea majoritate a interviurilor acordate presei, oamenii de succes declară că meditația face parte din rutina lor. Chiar și cei care, inițial se împotriveau, odată ce au încercat, au observat efectele aproape imediate ale meditației si i-au rămas fideli.

Este foarte posibil ca în urma stresului de la birou, ai acumulat cel puțin o dată gânduri negative, nervozitate, frustrări, pe care ori le reverși asupra celor apropiați, ori le ascunzi într-un cotlon al minții. Însă acest lucru nu te ajută și nici nu îți este beneifc.

MEDITAȚIE

Meditația te invață să îți educi mintea pentru a gândi pozitiv, mai clar, mai productiv. Chiar dacă ești genul de persoană care nu întâmpină dificultăți în a se concentra, atunci când ești copleșit de gânduri negative și de griji, mintea zboară rapid și concentrarea devine o problemă. Consumăm timp pentru a ne putea concentra, iar timpul este, astăzi, cea mai importantă resursă pe care o deținem.

Conform National Center for Complementary and Alternative Medicine (NCCAM), meditația cultivă atenția și gândurile pozitive.

Atunci când meditezi pentru prima dată, este indicat să primești îndrumare din partea unui specialist. Însă poți încerca și singur. Este inidcat să începi într-o camera liniștită, fără factori perturbatori în jur ( copii, animale de companie, televizor, etc.) Pentru confort maxim, este indicată o ținută lejeră. 10-15 minute doar pentru tine reprezintă un punct de pornire excelent. Cheia în meditație este accentul pus pe regăsirea sinelui, astfel încât hainele sau camera în care ești să nu te distragă în niciun fel.

Îți poți seta o alarmă astfel încât să nu te întrerupi uitându-te la ceas mereu. Așează-te într-o poziție confortabilă,de preferat în poziția „turcească”, cu picioarele împreunate în timp ce coloana vertebrală este dreaptă, însă, în același timp, relaxată. Închide ochii si concentrează-te pe respirație. Nu schimba ritmul respirației, doar observă aerul ușor rece de la inspirație și cel cald la expirație. Golește-ți mintea de orice gând, observă aerul care pătrunde în corp, în timp ce asociezi fiecare inspirație cu gânduri pozitive care pătrund în minte odată cu aerul inhalat, iar gândurile negative devin expirația care elimină aerul în exterior.

Pe măsură ce avansezi, vei observa că vei petrece mai mult timp meditând și că meditația va deveni refugiul tău.

În mediul în care trăim astăzi ne lăsăm copleșiți, zilnic, de mii de gânduri care nu sunt deloc productive, mai mult, ne consumă energia și ne transformă în persoane morocănoase sau triste. Meditația te învață, atunci când ești dispus să asculți, cum să îți organizezi acele priorități care contează cu adevărat: pentru unii familia, pentru alții o vizită la munte, munca, mai mult timp pentru tine. Prioritizându-ți astfel gândurile, nu te mai lași prins în amalgamul de responsabilități și activități (care toate cer atenția ta!) și poți face loc unor lucruri de mult amânate, cu o minte mai limpede și mai împăcată.

SIMPLIFICARE

Întotdeauna, fără excepție, mai puțin va însemna mai mult. Meditația înseamnă simplificare. Sunt câteva elemente prezente în viața ta pe care le poți simplifica și care vor face diferența, cu siguranță.

Poți începe cu activitățile. Gândește-te ce faci zilnic și consumă prea mult timp, cu rezultate prea puțin vizibile. Gândește-te cum le poți înlocui cu altele noi, mai productive și, poate, mai plăcute pentru tine. Apoi poti continua cu obiceiurile. Obisnuiești să mergi cu mașina la birou? Poți înlocui, cel puțin temporar, mașina cu bicileta. Poți urca pe scări în loc să iei liftul și te poți plimba, relaxat, într-un parc în loc să te uiti la TV.

Acum poți face „curățenie” în relații. Poate relația cu partenerul nu merge pe drumul pe care ai sperat să se îndrepte, așa că discută, cu calm, situația si luați o decizie împreună. Dacă, dimpotrivă, te simți excelent cu partenerul tău, nu uita să îi reamintești asta, din când în când. Poate că nu ai prea avut timp să te întâlnești cu familia în ultima vreme. Transformă relațiile tale într-o prioritate și este foarte posibil să te simți deja mai bine.

Va fi greu, uneori, să îți schimbi stilul de viață cu care ești obișnuit, pentru că, în general, oamenii se tem de necunoscut și se plafonează într-o sitație doar pentru comoditate, însă nu uita că viața trebuie savurată și că echilibrul este răspunsul tuturor întrebărilor tale. Meditând ai mai multe  șanse să  regăsești acel optimism, curaj și poftă de viață molipsitoare!

ShareShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *