reVitalize

5 Mic Dejunuri in 5 Minute

În timpul dimineților furtunoase în care alarma a dat startul întârziat pentru o zi ce pare compromisă încă de la început, micul dejun pare a fi ultima grijă. Sigur se ivește o covrigărie în drum sau, cel mai probabil, foamea își va face simțită prezența în jurul orelor prânzului, prinși fiind în agitația cotidiană.


 Toată lumea a auzit, cu siguranță, faptul că prima masă a zilei este cea mai importantă. Cei care și-au făcut un obicei din a servi micul dejun constant, indiferent de circumstanțe, sunt mult mai energici, își mențin o greutate corporală constantă și sunt mai productivi. O cană în plus de cafea nu va aduce beneficii organismului, mai ales dacă este servită pe stomacul gol. Atunci când prima masă a zilei este ratată, organismul este slăbit și încearcă din răsputeri să funcționeze normal, deși starea de oboseală se resimte oricum. Mai târziu, la prânz, flămânzi fiind, tindem către cele mai copioase și totodată neinspirate preparate. Apare, apoi, acea stare de moleșeală specifică unei mese grele, timp în care sistemul digestiv consumă energie suplimentară pentru a putea finaliza digestia.

Fiecare dintre noi a trecut cel puțin o dată prin această situație. Pentru ca data viitoare să nu mai găsești nicio scuză, am pregătit 5 idei pentru  micul dejun pe care le poți prepara în 5 minute.

  1. Ouă = proteine. Nu colesterol, așa cum s-a răspândit zvonul. Dacă vrei să eviți în totalitate colesterolul, consumă doar albușul. Însă noi mizăm pe un ou întreg. În mai puțin de 5 minute îl poți fierbe sau îl poți face un ou ochi, cu un strop de ulei de măsline. Oul fiert poate fi consumat cu o salată de castraveți (îți vor hidrata organismul, pentru că în timpul nopții nu consumăm lichide și astfel deshidratarea se instalează ușor) sau cu roșii. În supermarketuri se găses mix-uri de salate, în care poți adăuga oul fiert, legumele pe care le ai la îndemână, puțină lămâe, sare și piper. Poți pune oul ochi pe o felie de pâine toast din cereale integrale (conține fibre care se digeră mai greu și senszația de sațietate durează mai mult) alături de o felie de ardei gras roșu (hidratant și bogat în vitamine și minerale).
  2. Iaurt = proteine+calciu. Alege iaurt grecesc, pentru că este mai cremos și dens. Pune în blender fructe de pădure congelate (sau orice combinție de fructe care îți surâde) și amestecă-le în iaurt. Este o alegere mult mai inspirată, delicioasă și sănătoasă decât iaurturile cu fructe din comerț care conțin zaharuri și chimicale.
  3. Banana = potasiu. Acest fruct abundă în potasiu, fibre, vitamine(B6, C), magneziu și biotină și este potrivit pentru a fi servit singur la micul dejun. Poți face un smoothie cu banane și iaurt sau poți tăia felii din banană pe care să le amesteci cu fulgi din cereale integrale și lapte vegetal.
  4. Brânza cottage – este delicioasă și consistentă, însă săracă în calorii. Brânza cottage este delicioasă atât cu fructe cât și cu legume și condimente. Pentru un toast delicios, amestecă brânza cu oregano, sare, piper, busuioc și piper cu lămâie. Deasupra pune felii de castraveți sau ardei. Dacă vrei să eviți păinea toast, consumă amestecul de mai sus cu felii de ardei gras și pătrunjel.
  5. Bruschete – imaginația îți poate oferi, în acest caz, o sumedenie de alegeri hrănitoare. Pe felii de pâine integrală sau wasa poți face următoarele combinații: somon fume cu lămâie, bucăți de avocado cu condimente, brânză săracă în grăsimi cu ardei gras, unt de arahide cu fructe și banane, brânză cu mucegai și felii de mere, prosciutto cu măsline; lista poate continua.

În alegera unui mic dejun, în general, este important aportul de fibre, proteine și carbohidrați buni. Cel mai sănătos mic dejun este cel consistent, însă hrănitor și sănătos, pentru a putea profita generos de toată energia specifică dimineții.

ShareShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *