reConnect

De ce eșuezi în relații?

Mulți dintre cei cu care lucrez sunt la început mirați că se confruntă cu același gen de provocări  în relațiile pe care le au. Și tot la început au tendința de a arunca vina în brațele celuilat, victimizându-se în raport cu ceea ce li se întâmplă. Când, însă, întreb ce au în comun aceste relații, de cele mai multe ori primesc cu zâmbetul pe buze răspunsul: “Pe mine”. În acel moment, are loc o primă asumare personală. Dacă o persoană se lovește mereu de o anumită dinamică relațională, atunci cu siguranță o și generează.


Ziua Cârtiței

Ați văzut Ziua cârtiței? Dincolo de comedia ușoară, acest film are și un mesaj despre relații și viață în general. Personajul principal, Phil, este forțat să retraiscă aceeași zi până învață ce este adevărata dragoste. În fiecare dimineață, se trezește terifiat pentru că este forțat să repete aceeași zi, cu aceiași oameni pe care îi disprețuiește, spunând aceleași lucruri pe care le spune întotdeauna. Indiferent de ceea ce încearcă – chiar se sinucide, la un moment dat -, în dimineața următoare se trezește în aceeași situație. Pare să nu existe cale de scăpare din acest cosmar. Fără a avea pe cineva cu care să vorbească și să se sfătuiasca, Phil se angajează încet într-un proces de schimbare. Are eternitatea la dispoziție și încearcă aproape orice, în efortul de a se bucura de o altă zi.

Fără să își dea seama, multe persoane se găsesc în situația lui Phil. Se trezesc mereu în același tip de relații, an după an, indiferent cu cine ar fi aceste relații. Dintr-un motiv necunoscut, niciun partener nu le poate oferi în întregime ceea ce își doresc. Fiecare relație ajunge cumva în același punct, lipsind ceva esențial sau repetând anumite tipare de distanțare și ignorare, lipsă de recunoștință și recunoaștere, neglijență, indisponibilitate și multe altele. Ziua cârtiței arată că nimic nu se schimbă până când Phil însuși nu se schimbă din interior spre exterior.

Viața este o permanentă înșiruire de oportunități de învățare, care se repetă sub diverse forme, inclusiv a relațiilor nesatisfăcătoare, până când ne dăm seama de ce avem de făcut pentru a ne schimba atitudinile, percepțiile, sentimentele sau comportamentele. Atâta timp cât Phil obișnuia să îi manipuleze și să îi mintă pe ceilalți, să-și hrănească orgoliul și să se comporte egoist, se trezea în dimineața următoare în același loc. Doar când a început să facă schimbări și să acționeze cu compasiune, empatie și iubire pentru ceilalți, a obținut un rezultat diferit. Când a încetat să se victimizeze pentru situația în care se regăsea în fiecare dimineață și și-a asumat că aceasta era și creația sa, a reușit să o schimbe.

Pe cine și ce atrag în relațiile mele?

Dacă vă simțiți blocați într-un șir de relații care nu se desfășoară așa cum vă doriți, sau nu sunteți în nicio relație, vă invit să vă uitați în interiorul vostru înainte de a vă uita la ceea ce nu face bine celălalt. Va propun să vă întrebați: Pe cine și ce atrag în relațiile mele? Ce beneficiu am din această dinamică? Ce nevoie hrănesc prin aceste relații? Ce am nevoie să schimb la mine pentru a avea relații diferite? Ce lecții nu am învățat încă? Ce se repetă mereu și mereu în fiecare relație sau încercare de relație? Răspunsurile la aceste întrebări vă vor arăta de ce atrageți același gen de relații și ce aveți de făcut diferit pentru a le schimba. La fel ca Phil, avem tot timpul să conștientizăm care ne sunt tiparele care ne duc în aceleași situații. Din fericire, când suntem pregătiți să ascultăm și să descoperim alte perspective despre noi și despre relațiile noastre, avem mai multe optiuni decât tandemul încercare-eroare al lui Phil.

Bucurați-vă de relații conștiente!

Putem începe chiar acum, amintindu-ne de ce spunea Suzuki Roshi, “În mintea începătorului sunt multe posibilități, în mintea expertului – puține”.  Acolo unde este cazul, vă invit să acceptați că sunteți expert în câteva tipare relaționale disfuncționale pe care poate nici nu realizați că le creați. Făcând apel la ipostaza de începator, cu curiozitate autentică despre ceea ce aduceți în relație, descoperiți noi perspective și acțiuni și bucurați-vă de relații conștiente și împlinite. La fel ca Phil, fără să știți, vă veți trezi ascultând un cântec nou la radio și un cântec nou în inima și relațiile voastre.

ShareShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *