reShape

Cum te schimbă yoga?

Despre yoga deja știi. Mulțumim strămoșilor noștri că s-au gândit la o asemenea practică cu nenumărate valențe și efecte de care azi ne bucurăm zilnic oriunde, chiar și în intimitatea locuinței noastre. Ce nu știi, poate, dar te ajutăm să aflii, e cât de durabile și de importante sunt beneficiile acestei activități atât pe termen scurt, cât mai ales pe termen lung.


Schimbări în minte

Prin yoga te relaxezi și îți eliberezi mintea. Devii mai calm și mai cumpătat. Cercetări recente realizate în Maryland, SUA au arătat și cum acționează exact mișcările yoga, analizând procesele ce au loc în creier în timpul practicării acestei activități. Potrivit cercetării, oamenii care practică yoga pe termen lung, câteva ore pe săptămână, se bucură de o cantitate mai mare de materie cenușie, adică de celule nervoase, față de non-practicanți. Creierul yoginilor tinde să fie mai mare în zona în care se recepționează semnalele tactile, ce conține practic o hartă mentală a corpului nostru. De asemenea, yoginii au lobul parietal, implicat în direcționarea atenției, și cortexul vizual mai mari, la fel și hipocampul, zona implicată în gestionarea stresului, și girusul cingular, responsabil de percepția sinelui.

Studiile realizate în Statele Unite arată că, după doar 20 de minute de yoga Hatha, un tip de yoga ce pune mai mare accent pe rezistența fizică, subiecții supuși cercetării au dat dovadă de îmbunătățiri la nivelul funcției cognitive, atenției și memoriei.

În ce privește funcția de relaxare și reducere a stresului, cercetări similare au arătat că prin yoga activitatea proteinelor care au rol în inflamații scade și că, în doar câteva săptămâni, cei ce prezintă semne de anxietate reușesc să-și stăpânească emoțiile ce le scăpau de sub control.

Schimbări în trup

Yoga este, în lumea occidentală, sinonimă cu pacea, serenitatea și cu o stare generală de bine. Potrivit studilor, mai mult de 20 de milioane de americani practică yoga, iar comerțul legat de această activitate este în creștere, de la tranzacționarea orelor propriu-zise de antrenament, la echipamentul necesar, materiale informative și sesiuni de training.

Despre beneficiile acestei practici se vorbește mult, mai ales de cele la nivel mental, yoga fiind folosită ca tratament complementar pentru numeroase afecțiuni de natură psihică. Însă deloc de ignorat sunt beneficiile practicării yoga la nivel fizic. Pe termen lung, rezultatele sunt spectaculoase.

În primul rând, practicanții de yoga știu că printr-un antrenament regulat, corpul lor capătă flexbilitate considerabilă, în special în zona umerilor, spatelui și coapselor. Rezultatele se văd ușor, în doar câteva săptămâni.

În ce privește exercițiul pe termen lung, s-a demonstrat că yoga are impact asupra presiunii arteriale, care, la yogini, e mai scăzută. De asemenea, datorită tehnicilor de respirație, plămânii practicanților de yoga au o capacitate vitală mai mare, măsurată în cantitatea de aer pe care sunt în stare să o expire.

Beneficii au fost observate și la nivelul funcției sexuale. În cazul femeilor, studiile au arătat că cele care practică yoga răspund stimulilor externi mai ușor, ating mai ușor orgasmul și sunt, per total, mai fericite din punct de vedere sexual, mai ales că parte din principiile yoga se bazează pe necesitatea explorării propriului corp.

În timp, după ani de exercițiu, studiile arată că practicarea yoga cu strictețe conduce la o mai mare densitate osoasă, reducerea durerilor cronice de spate și atingerea și menținerea greutății corporale optime. Mai mult, aceiași practicanți prezentau risc mai scăzut în ceea ce privește atacul de cord și problemele cardiace. Yoginii au, de asemenea, un nivel scăzut al glicemiei și un mai bun balans. Practica yoga este deseori asociată cu longevitatea și cu îmbătrânirea lentă.

Contraindicații

Nu există, pentru că poți personaliza în întregime tipul de yoga pe care îl practici. Dacă ai probleme de musculatură, articulații sau intervenții chirurgicale, știi că efortul nu-ți e prieten și trebuie să eviți exercițiile care îți solicită corpul până la epuizare. În yoga, ai de ales dintr-o serie de poziții care pun accentul nu atât pe rigiditatea posturii (atenție, puține poziții yoga ar trebui efectiv să doară, deci acordă-i fiecăreia timpul necesar), cât pe tehnica de respirație și pe meditația implicită. Dacă te aventurezi în poziții mai avansate, asigură-te că ajungi la ele treptat, începând cu altele care să-ți întindă bine mușchii care vor lucra intens în pozițiile avansate.

ShareShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *