reSet

Cum scap de “ruminații” – stolul de gânduri negative?

În psihologia modernă ruminațiile sunt descrise ca fiind “comportamente specifice” prin care mintea umană se implică în gândire de tip negativ. Acestea sunt principalele obiceiuri ale minții noastre care cultivă starea de apatie, lipsă de energie și depresie. Ruminațiile implică două tipuri particulare de probleme în epuizarea psihică:

  • În primul rând ruminațiile ne “deconectează” de la momentul prezent (gândurile despre trecut ne fură prezentul) și mențin un accent crescut pe aspectele interioare negative, reducând semnificativ participarea în diferite activități cotidiene.
  • În al doilea rând, ruminațiile sunt un obstacol în rezolvare efectivă de probleme. Aceste strategii ne crează iluzia că rezolvăm o problemă, însă în fapt nu facem altceva decât să încercăm să schimbăm trecutul care nu mai este în controlul nostru.

 

Studiile recente ne arată că mintea umană este o adevărată fabrică care produce zilnic între 12.000 și 50.000 de gânduri, dintre acestea 80% au un conținut negativ, iar 85% nu vor deveni niciodată realitate.

În psihoterapia zilelor noastre ruminațiile sunt abordate conform principiilor comportamentale. Astfel, stilul particular de gândire poate fi înțeles prin analiza comportamentelor publice. Anumite gânduri au rol de întârire, în timp ce alte sunt forme de pedeapsă. Cuvintele și ideile sunt asociate cu diferite experiențe emoționale și pot, foarte ușor, să evoce emoții pozitive sau negative. Cuvintele verbalizate public au un impact clar. Conținutul ruminațiilor este axat pe idei negative despre sine, lume sau ceilalți. Studiile clinice au dovedit că există o corelație crescută între ruminațiile depresive și starea emoțională negativă – când cineva se simte epuizat, ruminațiile apar și au o caracteristică negativă (Nohlen-Hoeksema, Morrow, Fredrickson, 1993; Parker, Larsen et al. 1994).

Cele mai frecvente tehnici de reducere a ruminațiilor sunt: evaluarea consecințelor care apar după ruminații, rezolvarea de probleme, tehnicile de tip mindfulness, recentrarea pe sarcinile curente, distragerea atenție de la gândurile ruminative.

  • Evaluarea consecințelor care apar după ruminații. Persoanele cu elemente de depresie sunt încurajate să se întrebe: Cum îmi afectează ruminațiile starea emoțională? Mă ajută câtuși de puțin în rezolvarea problemelor? Au beneficii de scurtă sau de lungă durată? Care sunt costurile?
  • Rezolvarea de probleme. Definirea concretă a problemei înainte de rezolvarea acesteia; generarea și evaluarea soluțiilor posibile; identificarea pașilor care favorizează schimbarea; punerea acestor pași în practică; evaluarea rezultatelor și a dificultăților.
  • Tehnicile de tip mindfulness – sau starea de prezență conștientă. Redirecționarea repetată a atenție asupra momentului prezent: ce văd, ce aud, ce miros, ce ating – ce se întâmplă “aici și acum”! Aici respirația abdominală este un aliat de nădejde.
  • Recentrarea pe sarcinile curente. Identificarea pașilor specifice care trebuie urmați pentru a rezolva o sarcină. Centrarea atenției asupra unui singur pas la un moment dat.
  • Distragerea atenției de la gândurile ruminative. Direcționarea în mod repetat a atenției spre un focus care contribuie la distragerea de la gândurile ruminative. Este recomandat să faci ceva activ cu propriul corp (exerciții fizice, joaca cu animalul de companie), sau cu mintea (ex. cântat, repetarea alfabetulului).

La modul cel mai serios, ruminațiile sunt experiențe extrem de neplăcute și solicitante pentru fiecare dintre noi, iar acestea pot deveni cel mai mare inamic al nostru dacă începem să credem tot ceea ce ne spune mintea. Astfel, este important să știm că noi, ca ființe umane, suntem mult mai mult decât ceea ce gândim!!!

ShareShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *