reSet

Pe locuri, fiti gata, reSet!

Petrecem zile din ce în ce mai obositoare în locuri din ce în ce mai aglomerate, care ne agită și ne fac victimele multcondamnatului stres. Însă situația nu e chiar atât de gri dacă depui puțin efort. Îți prezentăm câteva trucuri simple care să te ajute să reziști chiar și celor mai solicitante perioade cu zâmbetul pe buze.


Meditează

Doar câteva minute de meditație zilnic țin departe atacurile de panică și anxietatea. Îmbunătățesc activitatea cerebrală și te fac mai rezistent la efort fizic și intelectual, chiar și mai creativ când vine vorba să rezolvi probleme complicate. Indiferent că ești acasă sau la birou, așază-te confortabil pe un scaun, pe covor sau stai chiar și picioare, închide ochii și recită șoptit o mantră pozitivă: „Mă iubesc”, „Mă prețuiesc”, „Mă simt liniștit/ă”. Concentrează-te pe cuvinte, repetă-le de câteva ori, ținând mâna pe abdomen și simțindu-i contracțiile cu fiecare respirație. Lasă gândurile negre să plece.

Respiră adânc

Cât de simplu e? Întrerupe orice activitate ai desfășura, în special una intelectală, în fața calculatorului, și ia o pauză de cinci minute. Trage adânc aer în piept, pe nas, fii atent sau încearcă să vizualizezi traseul pe care îl urmează aerul în corpul tău, apoi expiră prelung pe gură, concentrându-te pe a evacua aerul cât mai încet. Repetă de zece ori, de preferință în fața unei ferestre larg deschise, în lumina soarelui. Practicată cu regularitate, respirația profundă aduce efecte benefice în ce privește reglarea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale.

Întoarce-te spre propriul corp

De câteva ori pe zi, oprește-te din ce faci și scanează-ți corpul. Intuiește cum stresul îți afectează fiecare parte, fiecare membru. Stai pe spate sau în picioare. Închide ochii și concentrează-te pe fiecare porțiune, începând cu degetele de la picioare și terminând cu scalpul. Simte-le pe fiecare.

Evită să ridici tonul

Oricât de solicitantă este activitatea pe care o desfășori, oricât de mult simți că cei cu care interacționezi nu înțeleg exact mesajul pe care îl transmiți, nu țipa, nu ridica vocea. Pe lângă clasicul „Nu e politicos deloc”, te agiți nejustificat și-ți imprimi o stare de nervozitate, deși cel mai probabil ai vrut să-ți potolești nemulțumirea și să te eliberezi. Când țipi, nu faci altceva decât să-ți forțezi inima și sistemul circulator să funcționeze mai agresiv (de aceea simți uneori că îți bubuie inima după ce închei o ceartă), deci evită să te enervezi. Plus că, cel mai probabil, reacția interlocutorului va fi la fel de agresivă.

Ascultă muzică

O metodă de relaxare liniștitoare și un pretext pentru a investi într-un nou iPod. Ascultă orice melodie te binedispune, de preferință ceva vesel, cu versuri pozitive (ține-te departe de baladele lacrimogene). Muzica are efect terapeutic și este folosită cu regularitate în tratamentul complementar al unor boli mentale, cardiovasculare sau oncologice. Unii medici folosesc anumite melodii pentru a relaxa pacienții înainte de intervenții chirurgicale complicate sau chiar pentru a se relaxa pe sine în timpul acestor operații.

Bea ceai verde

Știi care e cel mai bun prieten al omului? Nu, nu acela pufos care se bucură nespus când ajungi acasă, ci tipul ăsta de ceai miraculos, folosit din cele mai vechi timpuri în relaxare și tratamentul a numeroase afecțiuni gastro-intestinale. Ce mai aștepți? Cheamă-ți secretara sau pune apă la fiert. O cană de ceai verde pe zi, un antioxidant desăvârșit, ține departe dereglările legate de digestie și-ți redă energia pierdută peste zi.

Mușcă dintr-un mango

Printre cele mai aromate, parfumate și sănătoase fructe. Imaginează-te la tropice, undeva pe un șezlong, privind la marea albastră. Ce dacă ești, de fapt, într-o mică pauză într-o clădire de birouri? Curăță un mango și bucură-te de el. Mango conține un anumit tip de substanță chimică din categoria izoprenoidelor care ajută la reducerea stresului.

Numără descrescător

Se spune că atunci când numeri invers, de exemplu de la 10 la 1, creierul tău nu mai face nimic altceva decât să se concentreze pe numărătoare. De ce? Pentru că nu e un proces natural sau mecanic. Nu numeri descrescător de obicei, deci creierul tău e puțin dezorientat. Fă exercițiul ăsta de câteva ori pe zi, mai ales când îți vine să spui ceva ce s-ar putea să regreți mai târziu. Te ajută să te calmezi.

ShareShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *