reConnect

Cum să te iubești

Una dintre condițiile esențiale pentru a crea relații sănătoase și împlinite cu ceilalți este aceea de a avea o relație frumoasă cu tine însuți, de a te accepta și iubi în întregime, și de a îmbrățișa inclusiv aspectele care îți plac mai puțin. Există părți din noi pe care le negăm, respingem sau ascundem bine într-un colț obscur al psihicului deoarece ne este greu să le acceptăm. Acestea pot avea legatura cu aspecte fizice care nu ne plac (“Sunt prea grasă, prea brunetă, prea scund, prea chel”), emoționale (“Sunt prea sensibilă, nu am success în relații, sunt un introvertit”), sociale  ș.a.m.d. Însă orice respingi creează un dezechilibru, mai ales că viața în sine e orientată spre echilibru și integrare.


Părțile respinse vor încerca, în moduri câteodată extreme, să-ți atragă atenția pentru a le accepta sau băga în seamă. Mai mult, când nu te iubești pe tine pe de-a-ntregul, vei căuta pe altcineva să o facă, în speranța că, dacă primești suficientă dragoste, vei putea și tu să înveți să ții atât la calitățile, cât mai ales la defectele tale. Capcane există la tot pasul pentru că astfel de persoane vor fi tentate să inițieze relații cu persoane care, la rândul lor, au gânduri negre vizavi de sine și care, la rândul lor, caută să evadeze prin ochii partenerului.

Nu-ți rămân prea multe lucruri de făcut, deci, decât a “lucra” cu tine și a învăța să-ți placi. Cum? Iată câteva mici sfaturi care să-ți întărească relația cu tine însuți:

  1. Îmblânzește-ți criticul interior

Acel cineva care emite gânduri negative la adresa propriei persoane. Chiar și atunci când au loc evenimente pozitive, criticul interior găsește cel puțin un aspect în care persoana nu a fost suficient de bună. Știi deja, gândurile sunt puternice, iar cea mai mare putere a lor e aceea de a se multiplica și influența unul pe altul la nesfârșit. Prin urmare, a-ți lăsa criticul interior să se manifeste e similar cu a merge pe o autostradă, apăsând în permanență pedala de frână; nu te va duce departe în nicio relație, cu atât mai puțin în cea cu tine. Observă-i reacțiile și mai ales situațiile care-l potențează sau activează. Intră în dialog cu tine și află cum îl poți împăca, fără a ceda prea mult în fața lui.

  1. Împrietenește-te și ai gijă de părțile care nu-ți plac.

În primul rând, identifică-le. De dragul experimentului, alege una și aordă-i atenția necesară și dragoste. Să spunem că nu-ți place că nu ai încredere în tine. Află când se manifestă mai puternic. Nu o alunga. Când apare, ține-o de vorbă și întreab-o de ce are nevoie pentru a se simți acceptată. Privind aceeași situație din perspective diferite, îți pot veni și idei și soluții noi.

  1. Analizează-ți trecutul

Fă un pas înapoi în filmul vieții tale și observă. Ce fel de relații ai avut cu ceilalți? Ce teme commune au avut? Care au fost plusurile? Dar minusurile? Identifică șabloane de comportament și află dacă, în general, tinzi să dai vina pe ceilalți pentru propriile greșeli. Asumă-ți responsabilitatea și lucrează cu ce nu îți servește. Amintește-ți că tindem să inițiem relații cu oameni asemănători, deci corectează sau învață să-ți iubești defectele pe care le-ai putea regăsi și la partener.

  1. Accesează-ți resursele interioare

Fiecare dintre noi le are: curaj, pace, calm, iubire, bunătate, intuiție, etc. Identifică propriile modalități prin care le poți accesa mai des: prin mediație, yoga, rugăciune, activitati fizice, contemplație, respirație conștientă, muzică, etc. Află ce activități îți servesc cel mai bine și  practică-le zilnic. Vei descoperi noi modalități de a te conecta cu tine însuți, vei vedea cu ușurință darurile pe care le porți și-ți va fi mai ușor să ajungi să te iubești.

  1. Ai răbdare

Dă-ți timp să construiești o relație deschisă cu tine însuți. Acceptă, fără drept de apel, cine ești și câte lucruri bune ai de oferit celor din jur. Concentrează-te pe a găsi noi metode de a-ți mări capacitatea de a te iubi necondiționat. Fii blând cu tine, bun și iertător. Atunci când te vei iubi necondiționat, o vor face și ceilalți.

ShareShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *