reConnect

Cum să fii fericit

Auzi des că fericirea se învață, că se exersează și că stă în puterea noastră să o obținem, că nu e în alții, că nu e în lucruri, e doar în noi. Suntem întru totul de acord, iar azi îți vindem o serie de ponturi. Iată doar câteva dintre metodele prin care poți deprinde fericirea.


1. Zâmbește

Un simplu surâs face minuni pentru inimă, cap și corp. Zâmbim, amintindu-ne de anumite experiențe plăcute sau gonim imaginile negative, umplându-ne mintea cu lucruri frumoase. Să zâmbești chiar și când nu-ți vine s-o faci este una dintre armele tale cele mai puternice în lupta pentru fericire.

2. Învață cine ești

Știi deja? Presupunem că nu te numeri printre puținii norocoși, așa că ai toate motivele să treci la treabă. Petrece mai mult timp cu tine și fii curios să te cunoști. Ieși în oraș singur, călătorește singur și fii atent la gusturile și preferințele tale, la ideile pe care ți le generează anumite experiențe și gânduri. Tu îți ești cel mai bun și mai loial prieten.

3. Fii sincer cu tine însuți

Nu căuta alt adevăr decât al tău. Fii onest în ce te privește, nu te preface altcineva și nu îmbrățișa gusturile și preferințele altor persoane, chiar dacă ți se pare că ale tale nu sunt cele mai în trend sau cele mai la modă. Ești special tocmai prin faptul că ești diferit.

4. Ai grijă de nevoile tale

Nu trăi după spusele altora și nu face lucrurile pe care alții vor să le faci. Identifică-ți propriile nevoi și dorințe, găsește metode de a ți le satisface și caută în permanență noi mijloace de a-ți aduce rezultatele dorite mai eficient. Nu te da în lături de la a face o baie cu spumă în timp ce-ți citești cartea preferată sau de a bea berea aia pe lac, când dai la pescuit. Fericirea stă în lucruri mărunte pe care ți le acorzi singur.

5. Ai răbdare cu tine

Dacă nu tu, atunci cine? Dă dovadă de compasiune față de tine. Fii îngăduitor cu propriile greșeli, nu te judeca prea aspru – toți cei din jur o fac, oricum – și ajută-te să treci peste greutăți. Fii cel mai de încredere confident pe care îl ai.

6. Meditează

Susținem că meditația schimbă. Și o face. Din când în când, retrage-te doar tu cu tine într-un loc liniștit, concentrează-te pe propriul corp și mai ales pe respirație și eliberează-te de gândurile care nu-ți dau pace. Regăsește-te zilnic prin meditație.

7. Respiră

Nu mai face lucrurile în grabă, ci acordă-ți timp. Concentrează-te pe tot ceea ce faci, chiar și pe banalul proces de respirație. Parcă nu e așa banal, nu?

8. Rostește mantre

Indiferent în ce crezi, mantrele sunt benefice. Pot fi mantre învățate, pot fi îndemnuri sau mesaje motivaționale pe care să le repeți în intimitate în fața oglinzii. Alege-ți fraze preferate și sfaturi care te mobilizează și recită-le fie în gând, fie șoptit, repetându-le pentru câteva secunde sau minute. Efect benefic garantat. Doar în spusele tale ai cea mai mare încredere.

9. Amintește-ți de tot ce ai

Toți avem lipsuri și e ușor să ne concentrăm pe ele. Secretul fericirii e să nu identifici aspectele negative din viața ta, concentrându-le pe a le corecta, ci să le găsești pe cele pozitive și să le faci mai puternice.

10. Fă-te vinovat zilnic de o faptă bună

Spune ceva frumos unui coleg, sună-ți părinții sau un prieten vechi fără motiv, donează, ajută un bătrân, joacă-te cu un copil. Bunătatea, compasiunea și interesul față de ceilalți se învață și te fac mai bun.

11. Iartă

Nu te agăța de trecut. Arată-te recunoscător față de greșelile pe care le-ai făcut tu față de alții, cât și alții față de tine. Spunea mai des  „Îmi pare rău” și  „Te-am iertat”. Învață că nimeni nu e perfect, nici măcar tu.

12. Construiește-ți propriul ritual spiritual

Indiferent de credința pe care o adopți, practica spirituală te deconectează și te ajută să privești lumea în culori mai vii. Alocă-ți o mică parte din timpul tău zilnic pentru a reflecta organizat la starea ta din prezent și pentru a te elibera de griji. Ai de ales între varii ritualuri religioase, de la rugăciuni, la slujbe și numeroase tipuri de meditație.

ShareShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *