reVitalize

Colesterolul

Doi din trei români suferă de boli cardiovasculare, ca urmare a nivelului de colesterolului ridicat. De aceea, este indicat să repeţi analizele la sânge de două ori pe an.


 Ce este colesterolul?

Colesterolul face parte din categoria lipidelor şi este un constituent al membranei celulare. Colesterolul nu poate dizolvat în sânge, aşa că trebuie transportat în fluxul sangvin. Transportul său este asigurat de structuri numite lipoproteine.

Există două tipuri de colesterol:

Colesterolul „rău”, denumit, de asemenea, şi colesterol LDL (low-density lipoprotein), provine din grăsimi săturate de origine animală, pâine, dulciuri, paşte făinoase. În combinaţie cu lipsa efortului fizic şi fumatul, poate duce la obezitate şi boli cardiovasculare grave, precum angină pectorală, dilatarea inimii, accident vascular cerebral, diferite forme de pareze, chiar şi hemoragie cerebrală. Acest colesterol excedentar se depozitează în artere (vase de sânge) şi duce la îngustarea sau chiar blocarea lor (afecţiunea numită arteroscleroză).

Colesterolul „bun”,  cunoscut sub denumirea de colesterol HDL (high density lipoprotein) acţionează că un „măturător” al colesterolului LDL.  Colesterolul bun desprinde colesterolul rău de pe membrana arterelor, acolo unde se depozitează, şi îl transportă înapoi la ficat, unde este descompus şi eliminat. De aceea este extrem de important să eviţi alimentele bogate în grăsimi săturate şi să consumi cât mai multe grăsimi vegetale şi Omega-3.

Trigliceridele sunt un alt tip de grăsime. Acestea sunt folosite pentru înmagazinarea energiei nefolosite, ca urmare a regimului alimentar nesănătos pe care îl urmăm. Trigliceridele sunt asociate cu un nivel total mare de colesterol, deci un nivel al colesterolului rău (LDL) mai mare decât a celui bun (HDL). Pe lângă dieta abundentă în grăsimi saturate, fumat şi lipsa efortului fizic, nivelul ridicat de trigliceride poate fi asociat şi cu o predispoziţie genetică în acest sens.

Alimente care te ajută să previi colesterolul rău şi să creşti nivelul celui bun:

 • Ovăz – alimentele cu şi din ovăz sunt bogate în fibre solubile, care acţionează de la nivelul sistemului digestiv şi ajută la eliminarea colesterolului înainte că acesta să fie absorbit în sânge.
 • Orz şi cereale integrale – acţionează asemănător ovăzului, prin aportul ridicat de fibre solubile.
 • Fasolea – este extrem de bogată în fibre şi proteine, ceea ce îţi va garanta saţietatea după masă şi nu vei mai simţi nevoia unei alte mese prea curând. De asemenea, fasolea este un aliment versatil, pentru că poate fi preparat în multe feluri şi este variat: fasole roşie, pestriţă, neagră.
 • Vinetele şi bamele – bogate în fibre solubile
 • Citricele, merele, strugurii, căpşunele – sunt fructelor care conţin pectine. Pectinele sunt fibre solubile care scad colesterolul LDL (rău).
 • Peştele gras – Peştele gras este bogat în grăsimi nesaturate şi Omega-3, şi conform unui studiu al American Journal of Clinical Nutrition din 1997, consumul zilnic de grăsimi Omega-3 ar putea reduce nivelul trigliceridelor cu până la 25-30%. Cele mai sanatoare specii de peşte gras sunt: somonul, tonul, sardinele, păstrăvul şi macroul.
 • Avocado – bogat în Omega-3 şi glutation, supradenumit şi „proteina vieţii”
 • Roşii – conţin licopen, care previne acumularea colesterolului în artere. Roşiile gătite au cel mai ridicat nivel de licopen.
 • Ceapa – abundă în sulfide, care reduc riscul cancerului de colon şi la stomac, şi, în plus, ajută la scăderea tensiunii arteriale. Obţii maximul de eficienţă atunci când consumi ceapă atât în stare crudă, cât şi gătită.
 • Soia – deşi acest aliment este controversat,  produsele din soia şi derivatele acesteia sunt un puternic adjudvant al colesterolului rău. Consumul a 25grame/zi de proteină din soia (tofu sau lapte din soia) poate reduce nivelul colesteroluui LDL cu până la 5-6%.

Alimente de evitat

 • Grăsimile săturate care provin din carnea grasă de porc, vită, miel, lapte şi produse lactate, lapte de cocos şi lapte de palmier. Deşi aceste alimente au beneficiile lor, nu este recomandat consumul care au un nivel mare de colesterol.
 • Margarina este compusă din grăsimi nesaturate (bune), însă printr-un procedeu artificial, grăsimile vegetale (lichide în stare naturală) sunt transformate în grăsime solidă. Acest proces face margarina la fel de periculoasă precum grăsimile săturate, blocând vasele de sânge şi crescând, astfel, inflamaţia în organism.

Dacă ştii că nivelul colesterolului tău nu este cel indicat , ar fi bine să renunţi la alimente precum: crustacee, cartofi prăjiţi, pui prăjit, paste cu brânză, hamburgeri, smântână, îngheţată, ouă prăjite, unt şi carne roşie.

ShareShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *