reSet

Ce te motivează cu adevărat?

Ai abonament la o sală sau la un club de fitness? Reușești să mergi atât de des pe cât îți doresti? Ai momente în care nu ai chef? Ți s-a întâmplat să renunți într-o zi, apoi să-ți pară rău? Chiar dacă nu toate aceste întrebări ți se potrivesc, fă un pas în exterior și gândește-te la esența lor. Despre ce e vorba, de fapt?


De multe ori oamenii vorbesc despre  faptul că nu mai au motivație să continue o activitate pe care au început-o la un moment dat. Am avut multe ocazii în workshopurile mele despre motivație să ascult povești care se termină invariabil cu “nu știu cum să mă motivez din nou” sau “nu mai sunt motivat să fac asta”. Dacă privesc în context de business, afirmațiile sunt oarecum similare: “Aștept ca șeful meu să mă motiveze”.

Să analizăm puțin situația: Dacă am fi motivați sau demotivați, asta ar însemna că am acționa mereu în alb sau negru. Fie am face ce avem de făcut, când am fi motivați, fie nu am face nimic, când am fi demotivați. Cum se explică, atunci, faptul că și oameni catalogați ca fiind demotivați duc la bun sfârșit activitățile, chiar dacă nu la calitatea sau în parametrii ceruți? Nu ar trebui, dacă sunt demotivați, să nu le mai facă deloc? Pe de alta parte, și oamenii motivați au performanțe diferite, așadar energia pe care o depun e diferită. Unii fac asta așteptând recompensa de la final, alții de frică, alții pentru că le place, iar alții pentru că înțeleg că se potrivește cu convingerile lor.

Problema, deci, nu e dacă ai motivație sau nu; nu e despre apariția sau dispariția ei, pentru că  realitatea arată că oamenii sunt tot timpul motivați. Și nu putem vorbi despre o cantitate de motivație, ci mai curând despre calitatea motivației. Ea există atâta vreme cât suntem angrenați într-o activitate. Jonglăm permanent cu o serie de stări motivaționale care se activează și dezactivează în funcție de context și de starea noastră psihică. Asta înseamnă că le și putem controla și antrena.

În orice situație simți că motivația ta se diminuează calitativ, întreabă-te “de ce?”. Răspunsul la această întrebare poate fi simplu, evident sau dimpotrivă, dificil de găsit. Nu e întotdeauna clar, de exemplu, de ce reușesc unii oameni să fie punctuali și alții nu, de ce unii reușesc să fie disciplinați, iar alții renunță imediat.

ShareShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *