reSet

Ce înseamnă un somn de calitate?

Definiția unei nopți odihnitoare variază de la individ la individ și, în parte, are legătură cu propriile noastre percepții despre cum ar trebui să fie un somn odihnitor. Se știe că majoritatea oamenilor dorm între șase și nouă ore pe noapte și că, pentru ca somnul să fie eficient, ar trebui să ne aflăm în stadiul de somn profund (fazele 3-4 din somnul NREM – eng. Non-Rapid Eye Movement) în jur de 20% din timpul petrecut dormind și în jur de 25% în stadiul REM. Am putea spune, deci, că o noapte odihnitoare s-ar baza, în parte, pe aceste două condiții, însă realitatea arată că organismul fiecărei persoane reacționează diferit.


Ce este deja cunoscut este faptul că,  o noapte odihnitoare, adică un somn constant și profund, e necesară atât pentru sănătate, cât și pentru longevitate și că, deși durata somnului este importantă, mai important este ca, în timpul nopții, să atingem toate stadiile de mai multe ori. Un ciclu de somn durează în jur de 90 de minute, iar într-o noapte treci prin patru până la șase astfel de etape. Adevărata odihnă și starea de relaxare totală o atingi în faza REM. De aceea, cei care au de obicei probleme cu somnul nu reușesc să ajungă în această etapă, ci dorm superficial. Nu se odihnesc suficient, nu visează, se trezesc greu și uneori mai obosiți decât s-au culcat.

Beneficiile unui somn bun

Somnul e necesar fiecărui om, dar nopțile cu adevărat odihnitoare te energizează, ajută organismul să se destindă și să se relaxeze, te scapă de stres și-ți aduc bună dispoziție. Poate de aceea studiile arată că somnul de calitate, care se întinde pe o durată potrivită și care atinge toate fazele, te face mai sănătos și mai productiv. Cercetări în domeniu prezentate în 2014 și realizate în Finlanda, analizând somnul subiecților timp de șapte ani au arătat că cei care se odihneau mai bine noaptea, anual își luau mai puține zile libere de la muncă pe caz de boală sau epuizare. Mai mult, rata celor mai productivi angajați coincidea cu rata celor care dormeau între șapte și opt ore. Cei care se învoiau cel mai des sau care-și luau cele mai multe concedii medicale dormeau fie mai puțin de șase ore, fie mai mult de nouă.

Cum să dormi bine?

Stabilește-ți o rutină. Mergi la culcare la aceeași oră în fiecare seară. Alege o oră la care, de obicei, te simți obosit, pentru a fi sigur că adormi ușor. Nu te abate de la rutină nici în weekenduri și, de preferință, nu pierde nopțile (știm, cel mai greu e în facultate sau în sezonul de nunți). Dacă organismul solicită repaus la o oră prea târzie, păcălește-l. Fă un duș fierbinte și culcă-te zilnic cu 15 minute mai devreme. Trezește-te la aceeași oră, inclusiv în weekenduri. Dacă îți calculezi bine timpul și ai un somn odihnitor, cu timpul te vei trezi singur după șapte-opt ore, fără să mai fi ajutat de ceas.

Ține-te de program. Ți-e somn cu mult timp înainte de ora de culcare? Rezistă. Nu moțăi pe canapea și apucă-te de o activitate care să îți solicite corpul. Poate un antrenament ușor sau curățenie prin casă. Dacă te culci prea devreme, te vei trezi devreme și vei sta cu ochii în tavan ore în șir până ți se va face din nou somn. Ferește-te de orice îți poate da programul peste cap.

Trage un pui de somn. Valabil pentru nopțile în care ai dormit mai puțin de șapte-opt ore. Nu te gândi că vei recupera la noapte. Dormi în timpul zilei pentru a compensa orele pierdute. Asigură-te că, în total, nu trece un ciclu de 24 de ore fără să fi dormit cât trebuie.

Închide telefonul și televizorul. Nu te ajută să te relaxezi, nici să adormi mai ușor. Lumina pe care o răspândesc creează confuzie atât pentru creierul, cât și pentru ochii tăi, care nu mai înțeleg dacă e zi sau noapte. Dacă simți nevoia să auzi ceva liniștitor în timp ce te chinui să adormi, ascultă un audiobook sau muzică relaxantă.

Fă întuneric. Asigură-te că orice sursă de lumină din cameră este dezactivată. Trage draperiile dacă lumina stradală pătrunde în cameră. Cu cât e mai întuneric, cu atât vei adormi mai repede.

ShareShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *