reConnect

Cauza, Efectul și lecția pe care n-ai învățat-o încă

Ce poți învăța (pozitiv) din propriile alegeri greșite? Dar din relațiile nefericite? Dar dintr-un job care nu-ți place? Dar din propria copilărie, cu bunele și relele ei? Cum te ajută toate astea să fii mai puternic și mai bun? Ce depinde de tine să faci? Ce îți dorești de fapt? Ce ai face dacă nu ți-ar fi frică de nimic? Ce ai face dacă ai găsi în tine puterea de a-i ierta pe cei care ți-au greșit? Dar dacă te-ai putea ierta pe tine însuți? Cum ar fi viața ta dacă ai accepta că tu ești singurul responsabil de propriile gânduri, reacții, alegeri?


Viața “la Efect”

Viața “la Efect” este ceea ce marea noastă majoritate experimentăm atunci când ne plângem de milă. La “Efect” ni se întâmplă lucruri pe care nu le putem controla, cauzele nefericirilor noastre se află în afara noastră, alții sunt de vină, avem ghinion, avem probleme. La efect nu putem controla nimic; alții sau circumstanțele exterioare ne controlează pe noi. La efect altcineva e mereu de vină. Noi, niciodată. La efect suntem victime, suntem complet lipsiți de putere. Întrebarea fundamentală care ne determină mereu să mergem “la Efect” este “De ce”.

Poate n-ați observat până acum, dar oamenii rareori întreabă “De ce” atunci când lucrurile merg bine. “De ce ai luat 10?” e o întrebare nefirească. “De ce ai luat 6?” e la ordinea zilei.

Atunci când ne întrebăm sau îi intrebăm pe alții “de ce?” nu obținem decât scuze, justificări, acuzații, povești, explicații. “De ce?” este cea mai scurtă rețetă pentru a victimiza pe cineva, pentru a-l duce în defensivă, pentru a-l arunca pur și simplu în atitudinea de tip “Efect”.

Viața “la Cauză”

La “Cauză” atitudinea e complet diferită. Acesta e locul în care renunțăm la “De ce” în favoarea lui “Cum?” și “Ce?”. 

La “Cauză nu ne mai simțim lipsiți de putere, dimpotrivă, avem certitudinea că, oricare ar fi situația, noi putem face ceva, că nu există obstacole de nedepășit și că orice experiență, oricât de grea, e o lecție. În loc să ne plângem de milă ne întrebăm “ce pot eu învăța din asta?” sau “ce pot face cu situația în care mă aflu?” sau “ce oportunități se ascund aici?“. 

Atitudinea la cauză e una de responsabilitate. Sigur că există întâmplări, momente, oameni, circumstanțe pe care nu le putem controla. Însă “la Cauză” avem certitudinea că putem controla atitudinea noastră față de ceea ce ni se întâmplă.

La Efect nu vezi nicio lecție, doar ghinion. Copilării nefericite, relații eșuate, job-uri neinspirate. La Cauză  poți alege să faci ceva util cu ceea ce viața îți scoate în cale – În ce fel propria copilărie tristă te-a făcut un om mai bun? Ce poți învăța dintr-o decizie proastă?  Cum poți lăsa în urmă o relație nefericită și ce poți lua bun din ea care să te ajute în următoarele relații?

La Efect nu există iertare, doar învinovățire – de sine și de ceilalți. La Cauză poți descoperi compasiunea, înțelegerea și încrederea în sine.

La Efect  ești convins că tu ești rezultatul trecutului tău. La Cauză afli că tu ești creatorul viitorului tău.

O viață, două atitudni.

La Efect găsești mereu vinovați. La Cauză  înțelegi că tu ești singurul responsabil de propriile alegeri și că, deși nu mai poți schimba ce a fost, ai mereu puterea de a crea ceea ce urmează.

La Efect nu poți face nimic. La Cauză ești singurul care poate face ceva.

E foarte comod să trăiești la Efect. E magic să trăiești La Cauză. 

ShareShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *