reConnect

Când sunt pregătit/ă pentru o nouă relație afectivă?

Cei mai mulți dintre noi suntem tentați să credem că strategia eficientă pentru a depăși o despărțire este să intrăm cât mai repede într-o nouă relație. Realitatea ne arată, însă, că foarte rar această alegere se dovedește a fi cu adevărat înțeleaptă. Acest proces de vindecare este similar cu bandajarea unei răni fără a curăța în prealabil rana. Orice relație încheiată necesită o perioadă de vindecare a pierderii. Chiar dacă alegerea de a încheia relația ne aparține, vorbim tot despre o pierdere a speranțelor, încrederii și viselor investite în relația încheiată.


Implicarea afectivă într-o nouă relație, necesită timp și multă compasiune față de propria tristețe și durere. Unele studii de specialitate evidențiază rezultate conform cărora perioada de recuperare afectivă și vindecare relațională este de aproximativ doi ani. În timp ce alți cercetători sunt de părere că nu există un număr magic cu privire la durata de timp necesară pentru a intra sănătoși într-o altă relație.

Indiferent de numărul de săptămâni sau luni care trec de la încheierea unei relații și asumarea devotamentului față de un nou angajament, este important să analizăm răspunsul la câteva întrebări: Ce a adus în viața noastră relația încheiată – “cu ce am rămas”? Ce alegeri facem atunci când vine vorba despre iubire – “care este tiparul inconștient în baza căruia îmi apleg partenerul”? Cum am contribuit la aspectele pozitive și negative ale relației pierdute – “care este responsabilitatea mea”? Cât de pregătiți suntem pentru o nouă relație – “am ieșit din doliu”?     

Întrebări despre relația care s-a încheiat – fiecare relație în care suntem implicați aduce și lasă schimbări în viața noastră, motiv pentru care relațiile sunt văzute ca procese de învățare. O analiză a relației încheiate ne poate ajuta să aflăm mai multe informații despre noi și tiparele noastre mai mult sau mai puțin conștiente. Este indicat să răspundem la următoarele întrebări după o perioadă de câteva săptămâni de la încheierea relației, atunci când etapa furtunilor emoționale s-a mai temperat:

 • Care este motiv pentru care s-a încheiat relația?
 • Ce spunea partenerul/a despre motivele încheierii relației?
 • Existe vreun tipar care se repetă și care a determinat separarea și în alte relații?
 • Am încheiat cu adevărat această relație sau mai sunt discuții nefinalizate cu partenerul/a?
 • Cât de intense au fost relațiile mele față de celălalt, atât cele pozitive cât și cele negative?
 • Am depășit procesul de prelucrare a pierderii?

 

Întrebări despre alegerile mele în domeniul iubirii – unele persoane par să repete aceleași greșeli din nou și din nou. Alegerile sunt adesea ghidate de ceea ce ne este cunoscut și confortabil, dar și de o agenda secretă a inconștientului nostru. Atunci când alegerile sunt conștiente, probabilitatea pentru o relație mai bună și de durată este mult mai mare. Atunci când alegerile partenerilor sunt aleatoare, vorbim doar despre o chestiune de timp până la ivirea problemelor obișnuite. Pentru a face alegeri cât mai potrivite merită să căutăm răspunsurile la următoarele întrebări:

 • Care este tiparul meu în alegerea partenerilor?
 • Am tendința de a alege parteneri cu trăsături similare? Este posibil să fac din nou și din nou aceleași greșeli, care s-au dovedit a fi nesănătoase pentru mine?
 • Am identificat care sunt valorile mele și care îmi doresc să le regăsesc și la persoana iubită?
 • Cât de mult seamănă partenerii cu unul dintre părinții mei sau este o mixtură din mama și tata?
 • Dificultățile din relațiile adulte îmi amintesc de ceva din copilărie?
 • Caut la celălalt ceva ce lipsește din mine?
 • Care sunt caracteristicile pe care vreau să le schimb la ceilalți?

ShareShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *