reVitalize

Peștele – un aliment sănătos sau nu?

O parte dintre noi știm că peștele este un aliment sănătos. Abundă în nutrienți, grăsimi polinesaturate (bune) Omega-3 și minerale precum fosforul. 

Pe de cealaltă parte, există multe specii cunoscute de pește, care, consumate des, pot dăuna sănătății. Acest lucru se datorează conținutului ridicat de mercur pe care îl regăsim în anumite speciii de pește. 


Ce este mercurul?

Mercurul este un element chimic ce rezultă în urma arderii cărbunelui. Ani de zile, segmentul industrial  a prelucrat cărbunele, ale cărui reziduuri au fost fie deversate în sol, fie sub forma vaporilor de apă. Atunci când plouă, mercurul este transferat în apă (oceane, mari, râuri), unde, în mod natural, bacteriile îl transformă în cea mai toxică formă a sa, metilmercurul, și contaminează astfel creaturile marine. În primul rând ajunge în plancton, care este consumat de peștii mici, care sunt consumați, la rândul lor, de pești prădători. De aceea, primul lucru de care este indicat să ținem cont este evitarea peștilor mari. Cu cât peștii sunt mai mici, cu atât și doza de mercur ingerată este mai mică. Cele mai mari doze de mercur se regăsesc în peștii mari, bătrâni, precum peștele-spadă, tonul, merlinul.

Odată ajuns în organismul nostru, mercurul afectează sistemul nervos și poate provoca tulburări de atenție, timp de reacție scăzut, afectarea memoriei, tulburări auditive sau de vedere.

Cele mai expuse persoane sunt femeile însărcinate ( pentru că mercurul poate afecta dezvoltarea fetusului), femeile care alăptează, copii și persoanele care consumă pește în mod constant.

Deși nu există o limită concretă pentru stabilirea cantității dauntoare de mercur din sânge, se consideră că, în medie, în sângele unui adult se regăsește 1 nanograme mercur/litru  în mod normal, iar ceea ce se află peste 5nanograme de mercur/litru (https://www.health.ny.gov/environmental/chemicals/hsees/mercury/mercury_exposure_levels.htm) reprezintă o doză ridicată .

Probabil că primul lucru la care te gândești este că ar fi bine să renunți la consumul de pește pentru o perioadă. Însă secretul nu este acesta, fiindcă peștele este un aliment cu nenumărate beneficii pentru organismul uman. De aceea, soluția nu constă în eliminarea peștelui din regimul tău alimentar, ci selectarea cu atenție a tipului de pește pe care urmează să îl consumi.

Conform NRDC.org (Natural Resources Defense Council), a fost întocmită o listă a speciilor de animale marine comestibile, în funcție de cantitatea de mercur conținută:

ShareShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *