reConnect

10 Rețete pentru nefericire garantată

Cum de ne tot rătăcim în drumul nostru spre fericire, în schimb se pare că mulți suntem maeștri la a fi nefericiți?

După discuția asta și după ce am citit și eu articolul cu pricina mi-am dat seama că habar n-am dacă există vreo rețetă pentru fericire, însă aș putea cu ușurință face o listă de rețete pentru nefericire. Îmi e din ce în ce mai clar, în munca mea cu oamenii, că împlinirea, împăcarea, bucuria interioară se obțin pe căi nenumărate, că există o paletă uriașă de abordări și strategii. Știu ce îmi aduce mie fericirea, însă nu aș putea vreodată recomanda asta ca o formulă general valabilă. Am fost la o mulțime de cursuri, am citit nenumărate cărți – științifice, de psihologie sau spiritualitate – din fiecare am luat câte ceva. Ajut oamenii să experimenteze cu fericirea în fiecare zi, pot face sugestii, oferi perspective, însă nu pot spune cuiva ce trebuie să facă pentru a fi fericit. Pe tot drumul ăsta am dobândit multe cunoștințe despre fericire, însă prea puține certitudini.

Astăzi mi-am dat seama, ca o revelație, că în călătoria spre fericire am dat în schimb peste niște (aș putea să le numesc) certitudini legate de nefericire. Am cunoscut și cunosc zilnic atâția oameni nefericiți, încât îndrăznesc să afirm că știu deja destul de clar care sunt cele mai eficiente modalități de a te face complet, profund (sper nu iremediabil) nefericit. Am de gând să le împărtășesc cu voi doar pentru faptul că, știind de ele, s-ar putea să vă faceți mai ușoară calea spre propria împlinire.


Ca să nu mai lungesc vorba, iată-le:

1. Simte-te o victimă!

E una din cele mai rapide și eficiente metode de a fi nefericit. Are efect rapid și de lungă durată. Cum poți face asta? Simplu. Atunci când lucrurile nu merg așa cum vrei tu, dă vina pe alții, pe economie, pe rude, pe șef, pe companie, pe societate, politicieni și orice altceva îți mai trece prin minte. Folosește-ți imaginația ca să creezi întregi teorii ale conspirației, liste de scuze și justificări și, foarte important, dezvoltă-ți și cultivă-ți mania persecuției! Ia totul personal permanent și ai grijă să-ți plângi de milă și să le spui tuturor cât de grea e viața ta și cum te urmăresc ele, toate ghinioanele pământului, doar pe tine. Apoi e musai să pozezi în martir și dacă cumva cineva de bună credință încearcă să te ajute, nu cumva să accepți ajutorul și să-l folosești constructiv!

2. Fii furios, că ai de ce!

Fii tot timpul pe picior de război cu toți și cu toate. Fii animat de o furie imensă pe care ți-o manifești cu orice prilej, oricât de mic – vânzătoarea de la supermarket care n-a fost suficient de amabilă, un șofer în trafic care ți-a tăiat calea, copiii tăi care au îndrăznit să-ți iasă din cuvânt, partenerul de viață care n-a dus gunoiul sau a uitat să ia pâine. Enervează-te în fiecare zi, de câte ori poți. Din orice. Ai grijă când ajungi acasă să-ți verși  pe familie furia acumulată la birou și, foarte important, să pretextezi apoi că ești stresat și cei dragi nu te înțeleg (primești puncte bonus dacă te și victimizezi un pic și le reproșezi că nu apreciază toate sacrificiile pe care le faci pentru ei).

3. Controlează totul, tot timpul!

Ai grijă să nu-ți scape nimic! Simte-te obligat să verifici tot ce se întâmplă la birou, iar acasă fii mereu cu ochii în patru ca nu cumva cineva să-ți iasă din cuvânt. Fii convins că tu știi mereu cel mai bine cum trebuie făcute lucrurile, hotărăște tu mereu ce e bine pentru alții și cicălește-i până fac ca tine. Dă-ți cu părerea și nu uita să spui: “Tu faci cum vrei dar să nu spui după aia că nu ți-am spus”.  Și, bineînțeles, nu rata nici o ocazie de a spune, dacă se poate pe un ton superior: “Ți-am spus eu!”.

ShareShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *