reSet

10 trucuri pentru a dormi oriunde

De câte ori ai mers în vacanță și, pur și simplu, nu te-ai putut obișnui cu noul pat din camera ta de hotel? Indiferent câte oi ai numărat, câte ceaiuri ai băut și cât Vivaldi ai ascultat, cumva somnul s-a lăsat așteptat. Stai liniștit. De acum, ai propriul tău decalog al somnului.


1. Poartă lucruri comfortabile

Renunță la hainele strâmte, mulate, cu multe șireturi, funde și alte asemenea ornamente. Optează pentru materiale ușoare, din fibre naturale. Iarna nu ocoli marterialele mai groase, pufoase și călduroase. Asigură-te că pijamalele sunt mereu curate și că miros a proaspăt. Doar vrei ceva care să te îmbie în așternuturi, nu care să te facă să fugi.

2. Hidratează-te

Valabil toată ziua, doi litri de apă minim. Consumă-i treptat, nu-ți umple stomacul de apă înainte de culcare dacă nu vrei să te trezești prea des. Bea câte un sfert de cană la fiecare sfert de oră. Consumă pe parcursul zilei alimente bogate în apă, în principal multe legume și fructe.

3. Respiră

Te-ai prins deja. Pe tricourile echipei reLife scrie „Susținem respirația”. Nu ne mai săturăm să-ți povestim despre cât de important e să fii conștient de felul în care respiri și să înveți să respiri corect. Trage aer în piept în fața unei ferestre deschise chiar înainte de a merge la culcare. Inspiră pe nas, expiră pe gură prelung. Concentrează-te pe fiecare respirație și repetă totul de zece ori. Apoi lasă fereastra deschisă și aerisește bine camera.

4. Antrenează-te

Cu regularitate minim de trei ori pe săptămână, în ritm intens și cel puțin o oră pe zi, combinând tipuri de antrenament mai ușoare și „sociabile” (de la dans, balet, la tenis, karate, etc.) cu cele care te solicită mai tare. Dacă ai probleme cu somnul, optează pentru o sesiune yoga de relaxare de jumătate de oră chiar înainte de a merge la culcare. Include mișcări simple, în principal axate pe detensionarea musculaturii gâtului, spatelui și a fesierilor.

5. Stai departe de mâncăruri ciudate

O.K., tuturor ne place să ne aventurăm în necunoscutul culinar pe plaiuri străine sau când ne simțim mai curajoși la un eveniment monden. Lasă, totuși, opțiunile extravagante pentru când stomacul tău are mai mult timp la dispoziție pentru a le digera. Seara, mănâncă ceva ușor, iar după ora opt, renunță la a mai consuma altceva afară de apă.

6. Fără alcool

Dacă se poate să îl eviți în general, nu ne supărăm. Dacă totuși bei, bea ceva de calitate și evident în cantități mici, cu minim patru-cinci ore înainte de culcare. Răsfață-te, de exemplu, cu un vin bun sau cu un pahar de whisky, dar nu înainte de a te schimba în pijamale. În ciuda mitului cum că un pahar induce somnolență, alcoolul nu face decât să te agite și să-ți afecteze calitatea somnului, făcându-te să dormi mai puțin profund și să te trezești des. Mai mult, alcoolul deshidratează.

7. Fără cafea

Știm. Nunțile, botezurile se încheie cu o cafea în zori, însă obiceiul nu e pentru cei care vor să mai prindă o noapte de somn odihnitor. Dacă ești băutor de cafea, nu o consuma înainte de culcare, iar dacă nu bei cafea în general, stai departe de acest viciu, mai ales seara. Cafeaua are efecte dăunătoare pe care le poți simți imediat, de exemplu palpitațiile, care, în mod sigur, nu-ți vor fi de folos când vei vrea să adormi.

8. Nu uita de accesorii”

Sunt aproape indispensabile mai ales când nu dormi acasă sau când călătorești. Investește, deci, într-o mască de dormit pe care o poți folosi oriunde (întunericul trage la somn pe oricine) și într-o pernă pentru gât, deosebit de utilă când vrei să moțăi puțin în avion sau în pauzele de la birou.

9. Personalizează-ți locul de dormit

Valabil pentru când călătorești și nu dormi lejer în patul tău. Pune în valiză ceva din dormitorul tău – poate perna preferată, o pijama care să-ți amintească de confortul de acasă sau cartea pe care ai început să o citești. Fă-ți noul loc de dormit cât mai asemănător cu ce ai lăsat în urmă.

11. Fără laptop sau telefon

În pat se doarme. Deci dă deoparte laptopul – te poți uita la film și mâine sau înainte de timpul de odihnă – sau telefonul – afară de cazurile rare în care profesia nu ți- permite. Lasă-ți corpul să se relaxeze în liniște și întuneric, nu-l obosi și sili să reziste încă unui clip de pe Youtube când tot ce vrea este să doarmă. Respectă-ți corpul, nu-ți suprasolicita organismul, iar diminețile îți vor părea mai frumoase.

ShareShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *